• Kulcscsont törés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértők!

        35 évesen, 5 nappal ezelőtt eltörtem a jobb kulcscsontomat. Szerintem a váll felőli rész kb. 0.5 cm-rel lentebb van mint a másik fele. Ezt az SBO-n nem kellett volna összerakni? Attól félek, hogy a holnapi ellenőrzésen fogják összerakni, nem fog ez nagyon fájni? Szeretném megtudni, mikor fogok tudni dolgozni menni. (irodai munkám van) Mivel tudnám elősegíteni a gyógyulást? úszás, torna stb. 

         

        Várom válaszukat, Üdv: tom

        PS: kb. fél hatkor már kérdeztem ugyanezt, ha már válaszoltak, akkor bocsi.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a kulcscsonttörés témában

        Vizsgálat és a röntgen ismerete nélkül nem lehet megfelelő választ adni. Az SBO-n semmi képpen nem kellett volna hozzányúlni, mert az belgyógyászati jellegű ambulancia, ott ehez nem értenek. De gondolom, ez csak elírás, és a baleseti ambulanciára gondolt. A kulcscsont törések nagy százalékát nem szoktuk megoperálni. Konzervatív kezelés mellett is igen jó a gyógyhajlamuk van. Az a kis rész, amit meg kell operálni, az vagy nagy elmozdulással jár, vagy nagy izomzattal rendelkezik a beteg. Akkor is szoktunk operálni, ha a konzervatív kezelés ellenére sem gyógyul a törés. Általában hátizsák kötést, vagy Gilchrist kötést helyezünk fel 2-4 hétig, majd fokozatos végtagtornát és használatot javaslunk. A törés gyógyulását röntgenvizsgálatokkal követjük! Ha minden rendben van, 6-8 hét alatt meggyógyul a törés annyira, hogy dolgozni lehessen vele. A gyógyulást azzal segíti elő, ha a kötést nem távolítja el, kíméli a végtagját. Úszás, torna csak 6-8 hét után a gyógyulás ütemétől függően!



        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-06-11 12:36:42; Megválaszolva: 2010. június 11., 12:36

        Tudjon meg többet: kulcscsonttörés
      • Kérdések és válaszok a témakörben: