• combszakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Hölgy!
        20 éves vagyok. Két évvel ez előtt sportsérülést szenvedtem edzésen. A quadrirepsem részlegesen elszakadt.
        Ezt követően a nem megfelelő orvosi tanácsadásból és rehabilátáció hiánya miatt a lábamat még mindig nem bírom használni versenysportra(labdarúgás). Funkciónálisan nincs vele próblémám de nem tudok belerúgni a labdába mert félek hogy megint elszakadna mint ahogy ebben a két évben számtalan esetben. Voltam vele több ortopéd orvosnál akik elküldtek últrahangra, CT vizsgálatra hogy nincs-e becsipődve egy ideg a gerincemben, és még sok-sok vizsgálaton részt vettem. Kezelés gyanánt már kaptam lézer terápiát, kinezio tapet, izomstimulátoros kezelést és gyógymasszázst. A lábamon nyugalmi állapotban semmi se látszik, viszont ha elkezdem rázni egy lyuk rajzolódik ki a szakadás helyén és környékén. Legutóbbi két orvosi vélemény eltérő volt egymástól. Előbbi szerint a szakadás helyrejött csak a szakadás helyén lévő kötőszövetet izommá kell átépítenem és sok nyújtógyakorlatot kell végeznem, az utóbbi szerint pedig arról van szó hogy a szakadás helyén lévő meszes darabot rugalmassá kéne tenni mert ez nehezíti meg a mozgásomat és a többi izmomat is blokkolja.Véleménye szerint egy nagyon makacs húzódás lehet a dolog. Ő nagyon sok stretchinget javasolt olyan módon hogy a fájdalmas izomrostot nyújtom plusz konditermet és még egy injekciót ami tágítja a kötőszövetemet az adott ponton. Ön szerint mi a megoldás? Körülbelül mennyi idő lehet a gyógyulás? Mekkora idő intervallumban csináljam a nyújtásokat és bevallom őszintén elfelejtettem az injekció nevét. Kérem ha tudja azt is írja le vagy akármilyen csodaszer nevét. Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a izomszakadás témában

        Vizsgálat nélkül, illetve az eddigi eredmények ismerete nélkül nehéz pontos választ adni. Leírása alapján nagy valószinüséggel részleges combizom szakadása volt. Azt, hogy milyen magasságban sérült az izom, azt nem írta le, pedigg ettől függ a gyógyulás ideje és milyensége is. Ha a térdtől távolabb jött létre a szakadás, akkor a gyógyhajlam jobb. 6-8 hét pihentetés mellett, majd 2-3 hónap fokozatos visszaszokatás mellett általában tünetmentesen szokott gyógyulni. Ha a térdhez közelebb sérül (izom-ín átmenet), akkor már lassabban gyógyul, és ritkán lesz az eredmény tökéletes. Ezen szakadásokat ezért általában oprálni szokták. Az, hogy két évvel ezelőtti a sérülés, és most sem tökéletes, sok lehetőséget fölvet. Lehet, hogy olyan helyen szakadt az izom, hogy jobb lett volna operálni, vagy valamiért több kötőszövetes heg képződött és nehezen alakul vissza izomszövetté, stb. Amit ilyenkor igazán tenni lehet, az a megkezdett gyakorlatok folytatása, úszás, kerékpározás. Izomlazító és gyulladáscsökkentő krémek alakalmazása. Én magam nem vagyok az injekció híve. Nem szoktam betegeimnél alkalmazni, ezért nincs is vele tapasztalatom. A nemzetközi irodalomban egoszlanak róla a vélemények. Azt javaslom keressen fel egy sportorvost, aki nagyobb számban találkozik ilyen esetekkel, mint egy ortopédus. Vigye el az eddigi leleteket, és vizsgálat után Ő fog tudni megfelelően válaszolni a kérdéseire!



        Kérdés: 2010-06-07 10:00:38; Megválaszolva: 2010. június 07., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: