• Gerincferdülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb. 1 hónapja a háziorvosom gerincferdülést állapitott meg nálam gerincröntgen alapján. Mostanában nagyon gyakran fáj a talpam és a sarkam, a derekam viszont nem. Jártam 10-10 alkalommal masszázsra és fizikoterápiára , most jelenleg tens -re, de semmi javulást nem érzékelek. Kérdésem az lenne, hogy van egy csúnya külső visszerem a bal lábamon , hogy okozhatja -e ez a sarok és talpfájdalmat, vagy ez a gerincferdüléstől van.Maga a visszér egyenlőre nem sokszor fáj, kezelem néha visszér krémmel.Ami számomra furcsa, hogy abal lábam combrésze fáj, ennek is a belső része hátulról és az alhasban furcsa bizsergést érzek állandó jelleggel.Ez mind lehetséges a gerincferdüléstől? Vagy több problémára kell szétbontani esetemet? Szeretném megoldani mielőbb a problémámat, mert mennénk nyaralni, és nem nagyon birok ülni sem. Köszönöm válaszát előre is.

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincferdülés témában

        Tisztelt kérdező!

          Orthopédiai betegségek tisztázásához -különösen a gerincferdülés esetében mindig célszerű a korát elárulnia.Vannak ugyanis olyan betegségek az orthopédiában, melyek bizonyos életkorhoz kötöttek, és máskor nem is jelennek meg. A gerincferdülés egy kiterjedt témát felölelő betegségcsoport, és számos formája van, melyek különböző életkorban jelennek meg, a kezelésük ettől függően eltérő. Ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni, akkor alpvetően két nagy csoportja létezik, egy jobb indulatú, spontán korrigálható formája és egy rosszabb indulatú, a gerinc egy része struktúrájának megváltozásával  járó  formája.

        Az előbbi típusosan a serdülőkorban jelentkezik és felnőttkorra "kinőhető", a másik forma szigorú utánkövetést és kezelést igényel.Ezt orthopéd szakorvos gondos fizikális-, és a gerinc egészéről készített rtg felvétellel pontosan el tudja egymástól különíteni. Ami a sarok-ill. talpfájdalmat illeti, a jobb indulatú formában jelentkezik gyakrabban, mert ezzel gyakran társul bokasüllyedés. A gerincferdülés mértékének pontos tisztázása elengedhetetlen! Nagy fokú deformitásnál azért már gerincfájdalmak is vannak, amiről ön nem számolt be.


        Ami a combján lévő visszérbetegséget illeti, ez fájdalmat általában a visszér helyének megfelelően okoz, különösen, ha vénafal gyulladása is társul hozzá. Ennek részletes kivizsgálása érsebész feladata.
        Részletes orthopédiai kivizsgálást javasolok önnek, ami a fent leírt gerincferdülésre, bokasüllyedésre (lúdtalpra), vagy akár saroksarkantyú meglétére terjedjen ki. A probléma lehet összetett is, pl. ha ön középkorú, vagy idősebb, a gerincferdüléssel másodlagosan járó, vagy attól független "kopásos" betegség is okozhatja panaszait.

        Tisztelettel:  Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2008-06-09 20:31:06; Megválaszolva: 2011. július 29., 14:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: