• Vésés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!Három hete a jobb felkarom váll alatti részéről levéstek egy csont növedéket.A mozgató idegeket is meg kellett bolygatni hozzá.A műtét ota sokat javult,hisz már félig feltudom emelni,de tovább nem megy mert az izmokba éles fájdalom hasít.Most gyógytornára járok,de még mindig nem mennek bizonyos mozgások.Szeretném megkérdezni,ön szerint visszanyeri-e a kezem az eredeti állapotát?Ha letapadtak az izmok fellazulnak-e a torna segitségével?Nem szeretném ha fel kellene tépni az izmokat!Várom válaszát és köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a váll fájdalma témában

        Tisztelt kérdező!

         A leírása alapján az ön műtétére nagy valószínűséggel egy vállbetegség, az u.n. ütközési syndroma miatt került sor. A vállat a nagy deltaizom mellett egy izom- ín köpenyből álló mandzsetta veszi körül, melynek alkotásában négy fontos izom vesz részt.

        Ezek feladata a felkarfej helyben tartása a megfelelő helyen, ez által a vállficam elleni védelem, illetve a kar oldalirányú mozgásának elindításában van szerepe.

        A betegség lényege, hogy a szűk vállcsúcs alatti térben a fent említett mandzsetta egyik ina a válltető és a felkarfej nagy gumója közé szorul, a felkarfej a vállcsúcsnak ütközik. Ez kifejezett fájdalmakkal a váll mozgásának beszűkülésével jár.

        A betegségnek több stádiuma van, az utolsóban a mandzsettát alkotó izmok egyike, vagy több izom is szakad. Műtétre a hosszabb ideje fennálló, kifejezett panaszokkal járó, fizioterápiára nem reagáló esetekben szokott általában sor kerülni.

        Az ön által említett  csont vésésen kívül a műtét során tisztázni kell, hogy fenáll- e izomszakadás. A vésést a szűk vállcsúcs alatti tér megnagyobbítása céljából kell elvégezni. Izomszakadás esetén annak ellátásának is meg kell történnie.

        Természetesen nem tudhatom, hogy önnek az egyszerűbb, vagy a kiterjesztett műtétére került sor, ezt operáló orvosával érdemes tisztázni.

        Ami az idegsérülést illeti, igen ritka az, hogy a műtét során olyan súlyos sérülés következzen be, ami a váll mozgásának akadályozója lehet. Azonban ahhoz, hogy a szűk vállcsúcs alatti térben jól tudjunk műtét során tájékozódni, a vállat több irányban főleg húzás irányába  kell sokszor erőteljesen megmozgatni, ami bizonyos idegek megnyújtását eredményezheti, ezzel semmilyen műtéti teendő nincs. A vállmozgások néhány héttől egy-két hónapig terjedő időszakban visszatérnek.

        Összefoglalva: azt kell tisztázni, hogy az ön beszűkült vállmozgásai a mozgás során kialakuló fájdalmak miatt jönnek- e létre, vagy fájdalom nélkül egyszerűen és egy bizonyos pont fölé képtelen emelni felső végtagját. Ebben ultrahang vagy MR vizsgálatok, ill. idegvezetési vizsgálatok segíthetnek és differenciálhatják el azt, hogy ingerületvezetési problémáról, vagy a háttérben meghúzódó izomszakadásról van e szó.

        Ezek tisztázása érdekében operáló orvosát, vagy speciális vállsebészeti szakrendelést ajánlatos felkeresni.

        Arra a kérdésére, hogy van e remény a vállmozgási tartományának növelésére, azt tudom válaszolni, hogy amennyiben a fent részletezett vizsgálatok elvégzése után a megfelelő terápia jól kiválasztható, így akár a jelenlegi fizioterápia folyatatása, vagy ingerületvezetési zavar esetén u.n. szelektív ingeráram kezeléssel történő kiegészítése lehet indokolt.

         

        Tisztelettel: Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-01 20:00:28; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: