• Ínszalag műtét utáni talpzsibbadás, nyilallás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         
         
         
        3 hete műtötték a lábszáramat mert elszakadt 2 ín a külbokám fölött. Kapcsozták és varrták. Fekvőgipszet kaptam 2 hétre Az utolsó 4 napban elviselhetetlenül zsibbadt és nyilalt a talpam Amikor visszamentem az orvoshoz azt mondta, hogy biztos a gipsz nyomta és azért lehet a zsibbadás. Most járógipszem van de amikor nyugalmi helyzetben van a lábam akkor ugyanúgy nyilal a talpam tehát nem hiszem hogy a gipsz lett volna a hibás. Amikor járkálok kevésbé érzem de amikor fekszem elviselhetetlen. Azt mondta a doktor hogy az, hogy még a 2 utolsó ujjamat nem érzem és a talpam bizonyos része érzéketlen az normális de a nyilalásra nem tudott mit mondani. Kérem segítsen mert az orvos nem tudott rá mit mondani és elküldött. Félek hogy valamit nem vettek észre. Lehet ideg probléma? Megmaradhat ez a fájdalom? Ha leveszik a gipszet elmúlik ha majd terhelem? Milyen vizsgálattal lehet ellenőrizni hogy mi lehet az oka a zsibbadásnak? NEm tudom az orvos miért nem szentel több figyelmet erre. Köszönettel
         

        WEBBeteg szakértő válasza a talpzsibbadás témában

          Tisztelt kérdező!

          Érdemes lenne megvárni azt a napot, amikor eltávolítják a gipszet, mert csak úgy lehet kizárni azt, hogy ez nyomási probléma-e. A lábszár külső oldalán valóban fut egy fontos ideg, de ez a boka magasságában már ágakra oszlik, és szalagvarrat során ennek sérülése nem valószínű. Ha nyomási tünetek vannak-ebbe a zsibbadáson túl a nyilalló fájdalom is belefér-, a gipszet vagy megfelelőképpen meg kell lazítani, vagy hátsó gipszsínre cserélni, amely nem rögzít olyan tökéletesen, mint a körkörös, de 3 hét után már elegendő tehermentesítés mellett.Ha panaszai fokozódnak, duzzanat, erős fájdalom lépne fel, akkor mindenképpen menjen vissza kontroll vizsgálatra, nehogy egy veszélyes, un. rekesz szindróma képe alakuljon ki, bár nem valószínű, hogy erről lenne szó. ENG vizsgálatot érdemes végezni az idegek ingerületvezető képességének megállapítása céljából.

         

        Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-17 11:45:23; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: