• Ínszalag

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        üdvözlöm!március harmadikán kibicsaklott a bokám minek következtében eltört a külboka csontom és elszakadt a külbokaszalagom.karmoslemezzel rögzítették a csontot,a szalagot összevarrták és állítócsavart helyeztek be.4 hete levették a gipszet,most már mankó nélkül járok de a bokám csak kis mértékben mozog,sántítok.gyógytornászhoz nem küldtek,azt mondták 30 évesen nincs rá szükségem anélkül is helyre kell jönnöm.a kérdésem az lenne hogy normális-e hogy csak ennyire mozog?(pedig mindennap sétálok,vízben mozgatom)mennyi ideig tarthat a felépülés?keressek-e fel gyógytornászt?milyen problémák léphetnek fel?köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a bokatörés témában

        Kedves Kérdező!

        Ez egy akkora sérülés, melynek elég hosszadalmas a gyógyulása. Mindenesetre nagyon ajánlom a gyógytornát, mert rengeteget számít, ha gyakorlott szakember segítségével próbálja napról napra egyre többet mozgatni!

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

         Tisztelt kérdező!

          A külbokatöréssel együtt szinte mindig bekövetkezik az ott levő 3 szalag valamelyikének szakadása. A legfontosabb természetesen a törés gyógyítása, ha kell -mint az ön esetében- műtéti megoldással, a szalag varratát nem minden esetben végezzük el ilyenkor, a gyógyulási esélye nem sokkal jobb, mintha a szakadt részeitől megtisztítva eredeti állapotában hagyjuk. Ekkor is, de a varrat elvégzése után is bekövetkezik a szalag zsugorodása, ez okozza a bokafunkció beszűkülését. Más tanácsával ellentétben korától függetlenül mindenképpen ajánlom az aktív és passzív gyógytornát, melyet egyelőre csak óvatosan végezzen, ennek igazán a fémeltávolítás után lesz nagyobb jelentősége és eredménye.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-04 17:45:00; Megválaszolva: 2011. október 04., 11:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: