• Végtagok zsibbadása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdv!

        Problémám a következő:

        Végtagjaim mindig nagyon hidegek, főleg a lábam, télen-nyáron, de a kezem is. Éjszakánként gyakran ébredek arra, hogy a kezeimet egyáltalán nem érzem.  A vérnyomásom kissé alacsony, de nem vészesen. 1hónapja újra rendszeresen mozgok, napi 10km-t kerékpározom.

        Az elmúlt napokban elkezdett a bal tenyerem, kézfejem zsibbadni, és nem múlik napok óta, ez aggasztó. Kb. 1 hete volt, hogy 2napig szúrt a szívem (vagy legalábbis ott ahol a szívem van), de nem vettem komolyan, hiszen csak 23 éves vagyok, mi bajom lehetne a szívemmel, aztán el is múlt szépen. Azt azért tudni kell, hogy a családomban anyai ágon eddig mindenkinek 50 év fölött (a nagymamám és 7testvére) volt szívrohama.

        Mi lehet a probléma? Elmenjek egy kivizsgálásra?

        WEBBeteg szakértő válasza a végtagzsibbadás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Kétségtelen, hogy fiatalabb korban rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a mellkasi fájdalom hátterében valódi angina, vagy infarktus álljon, de mindenképpen javasolnám, hogy ilyen irányban is induljon el, és nézesse meg belgyógyászaton, vagy kardiológián. Ugyanis szívizomgyulladás, vagy egyszerűen billentyűbetegség is okozthat ilyen panaszokat, tehát legalább egy rutin EKG, esetleg ennek függvényében szív UH is szükséges lehet.


        A végtagzsibbadás időseknél lehet az infarktus kísérője, de számos egyéb oka is lehet a karzsibbadásnak. Leggyakrabban nyaki gerinc eltérései, kopása, sérv, vagy a válltájon, a mellkaskimenetnél a kar felé futó idegek nyomás alá kerülnek, és ez okozza a zsibbadást. Ezeket rtg vizsgálattal lehet diagnosztizálni.

        Keringési probléma, érszűkület szintén okozhat ilyen panaszokat, mely fiatalabb korban ritka, de előfordul. Ez lehet amiatt, hogy az érfal  begyullad, és emiatt beszűkül, vagy szintén nyomja valami csontos képlet, ahogyan az ideget is. Erre akkor van gyanú, ha a két kar között vérnyomáskülönbség mérhető, vagy a kar bizonyos helyzetekbe való felemelésével eltűnik a csuklónál tapintható pulzus, ami normálisan tapintható. Emiatt szintén elsőként belgyógyászati vizsgálat javasolt!

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-14 15:42:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: