• Kulcscsont táji

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr!

        Egy igen szokatlan és számomra egyre kellemetlenebb probémával fordulok Önhöz.

        A gond az, hogy kb 2 hónapja észre vettem a kulcscsontomnál, hogy mikor hátrafelé teszek akár egy fél kört is a kezemmel egy kellemetlen pattanást érzek. Ha más oda teszi a kezét ez a pattanás kívülről is érezhető és kissé darabos - roszogó hangja van.  Elmentem vérvételre, röntgenre, de sajnos minden negatív volt. Most már a csukjaizmom valamiért rendszeresen görcsöt kap, és már a melltartó pánt nyomását is nehezen viselem, az öltözködés pedig egyre nehézkesebbé válik. Az orthopedián azt mondta az orvos, hogy még ilyet nem látott...itt már kezdtem megijedni. Ő elküldött CT vizsgálatra. Itt az alábbi megjegyzést írták: 10 mm LGL mindkét axillaris régióban. Ha jól tudom (nem vagyok benne biztos) ez hónalj nyirokcsomó megnagyobbodás. Most már nagyon kétségbe estem, mert nem tudom, hogy ez pontosan mit jelent, köze van-e a kulcscsonti fájdalomhoz, időpontot viszont csak május 6ára kaptam. Addig nem bírok tétlenül ülni... Gyulladást  a szervezetemben nem találtak, elváltozást szintúgy. Nem történt semmi baleset, ülő munkát végzek, nem eröltettem meg a vállam...

        Várom szíves válaszát!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a kulcscsont témában

        Tisztelt Kérdező!

        A fent említett pattanás valószínűleg a kar hátrafelé mozdításakor a kulcscsont és a lapocka nyúlványa közti ízületben az ízfelszínek súrlódása, elmozdulása következtében alakul ki. Az, hogy a vérvétel, rtg negatív, jó dolog, de ettől még helyileg gyulladás lehet a kulcscsontnál is. A CT-n látott nyirokcsomóktól nem kell megijednie, az 1 cm alatti nyirokcsomók általában jóindulatú, ún. reaktív nyirokcsomók, melyek időnként megnőnek, aztán visszahúzódnak. Természetesen az emlővizsgálat, emlőszűrés nagyon fontos, hogy kizárjuk a daganat lehetőségét. Én azt ajánlanám, hogy fizioterápiát, ultrahangot kellene megpróbálni, valamint tornát a nyakizmok erősítésére.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-25 23:45:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 14:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: