• Hátfájás!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor nő/úr!

        32 éves vagyok,állandó hátfájásra ébredek reggelente.Voltam reumatológián,elküldtek röntgenre,melynek ez lett az eredménye:

        A D-L gerinc rtg. eltérés nélkül.A praesacralis porckorong dorsalisan kissé laposabb.Spondylolisis LV.,lishesisis nincs.A sacrumon bő újnyi széles spina biffida látható.Sacroileitis ld.

        Dysplasia cox.cong.lu,enyhe foku coxarthrosis és coxa valga.

        Akkor ez most magyarul mit is jelent?Ez lenne a kérdésem.Mert a doktornő kiírt 10 ultrahangos kezelést,és mondta ha az letelt menjek vissza és megnézi a röntgen eredményt is.De 3 hónap múlva kaptam időpontot a doktornőhöz.Szeretném mihamarabb megtudni hogy mit is jelent a röntgen eredmény.

        Előre is köszönöm!

        Tisztelettel:

        Anna

        WEBBeteg szakértő válasza a hátfájás témában

        Kedves Anna!

         

        A következő eltéréseket írták le: A háti és ágyéki gerincnél nincsen eltérés, de az LV-ös csigolyán meszesedés látszik.  A gerinc keresztcsonti szakaszán, a csigolyák laposabbak. A keresztcsontnál nyitott a gerincoszlop, és a sacroiliacalis ízületben, azaz ahol a medencecsont ízesül a keresztcsonthoz, gyulladás látható jobb oldalon. A csípőfelvételen pedig van egy kis veleszületett rendellenesség, a medence csont vápája, hova a combfej illeszkedik, sekélyebb. Ez olyan szempontból érdekes, hogy kopásnak erősebben ki van téve az ízület. 

        Ezeket a leleteket együtt kell értékelni a laborleletekkel, pl. CRP, süllyedés, ami utalhat gyulladásra. Ha ezek magasabbak, akkor másként kell kezelni az ízületi gyulladást is. Alapvetően úgy gondolom, hogy a rtg alapján nagyon sürgető dolog nincs jelenleg.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-28 08:41:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 11:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: