• Os lunatum malatia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr Úr.

        A bal csuklómban lunatum malatiát diagnosztizáltak. Az orvos szerint előrehaladott stádiumban van, és meg kell műteni. Azt szeretném kérdezni, hogy a műtét során mivel pótolják a csontot ? Ugyanis olvastam egy hasonló beteg cikkjét, és ő azt írta , hogy a csípőcsontjából pótolták. Köszönöm: Ilona

         

        WEBBeteg szakértő válasza a csontelhalás témában

        Kedves Ilona!

        A betegség lényege, hogy az egyik kéztőcsont, a holdcsont elhal, feltöredezik, s ez ellentétben a gyermekkori hasonló elváltozásokkal, nem regenerálódik, a folyamat kötelezően megy előre. Amennyiben már a konzervatív kezelés /gyógytorna/ nem segít, valóban csak műtéti úton lehet a csukló funkcióját megmenteni. A műtét lényege, hogy a csont elhalt része eltávolításra kerül, s a defektes területet saját csonttal pótoljuk. Ez utóbbi általában a csípőlapátból vett csontállománnyal történik. Ameddig átépülés nem jön létre, a végtagot gipszben rögzíteni kell, utána jöhet a csuklótorna és a fokozatos terhelés.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-02 20:09:07; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 06:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: