• Gerinc - visszafordítható a folyamat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok!

         

        A kérdésem a következő: MR leletet készíttetett a reumatológusom.. az alábbi a szakvélemény:

        A gerinc íve diszharmonikus. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián mérsékelten csökkent. A L.IV discuson enyhe bal foraminalis, az L.V. discuson enyhe medailis protrusio van.

        Vélemény: Mérsékelt spondylosis, polydiscopathia. Protrusio foraminalis disciL. IV: 1.s. ; protrusio disci L.V.

        A kérdésem a következő. jelenleg is fogyókúrázom.. edidg lement már 15 kilógramm még 20 kilótól való megszabadulást javasolt a reumatológus és közölte, hogy nincs mit tenni, ez egy BETEG GERINC (gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia, gyógyfürdő) de az, hogy ez a folyamat vajon visszafordítható,avagy helyreállítható-e arról nem mondott semmit.

        Tisztelettel kérném az Önök véleményét, tanácsát is..

         

        Üdvözlettel:

        Magdolna.

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincfájdalom témában

        Kedves Magdolna!

        Az MR lelet szerencsére drámai eltéréseket nem ír le. Van egy mérsékelt meszesedés, kopás mind a csigolyák, mind pedig a porckorongok területén. Ezen kívül az ágyéki IV-es és V-ös porckorong mutat egy kis kiboltosulást, de ezek nem olyan mértékűek, hogy ideggyököt elérjenek. Természetesen ezek magyarázhatják a panaszokat, és  az is helytálló, hogy a magasabb testsúly nagyobb terhet ró a porckorongokra. Valószínűleg emiatt javasolta az orvos a testsúly csökkentését. A folyamat az esetek 80%-ában visszafordítható, már úgy értve, hogy a porckorong visszahúzódhat, és nincs szükség műtétre. A fenti terápiás lehetőségeket kell igénybe venni ehhez.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-11 08:37:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 20:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: