• Mit javasol?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktornő!

        A jelenlegi problémám március elején kezdődött, az ujjízületeim és a csuklóm fájdalmával, magdagadásával és merevségével, ezen részek felmelegedésével kísérve, bőrpirral párosulva. Mivel édesapámnak köszvényes jellegű ízületi megbetegedése van, arra gondoltam, hogy ez állhat a háttérben. A háziorvosom javaslatára vért vettek és a vérképalapján a következő eltérések mutatkoztak:

        WBC 13,85 G/l. (4-10)

        AST titer 187 E/ml. (<150)

        CRP 41,8 mg/l. (<5)

        Koleszterin 3,8 mmol/l. (3,9-5,2)

        HDL koleszterin 0,75 mmol/l. (1,45-,5,2)

        Triglicerid 2,56 mmol/l. (0,5-1,7)

        A húgysav értéke 304 umol/l (130-460) volt, ami átlagosnak mondható, bár ekkorra már (3 nap alatt) bevettem kb 10 szem Colchicum dispert tablettát, ami ugye mérsékelhette ezt az értéket.

        A háziorvosam a köszvényt kizárta, viszont annak kiderítésére, hogy mi okozza a gyulladást, további vizsgálatot nem kért. A problémám továbbra is fennáll, az ujjaim fájnak és dagadnak, eltérő intenzitással, estére egy kicsit felerősödve. Ha több helyen (térd, csukló, boka) egyszerre jelentkezika gyulladás és a vizesedés, akkor ehhez még egy-két órán át tartó hidegrázás is párosul ilyenkor a testhőmérsékletem 37,2-37,5 C között van. Éjszaka többször felébredek, mert a végtagjaim kellemetlenül elzsibbadnak, reggel meg úgy ébredek, mintha 80 éves lennék. Egy-két alkalommal izomfájdalom is párosul a betegséghez, ilyenkor a combom hátsó, és a vádlim elülső részében érzek kellemetlen fájdalmat. A tünetek enyhítésére a háziorvos javaslatára gyulladáscsökkentőt szedek, abból is a Cataflam készítményt, amely képes lenyomni a fájdalmat, mind az izomból, mind az ízeletiből adódót, bár az ujjaimban a legkevésbé enyhülnek a fájdalmak. Emellet még néha veszek be a Colchicum dispert-ből is.

        Annyit szeretnék még hozzátenni az előzőekhez, hogy korábban még nem volt ilyen problémám, illetve hogy évekre visszamenőleg nem voltam megfázva sem, most viszont február elején és végén kétszer is öt-hat napig tartó influenzaszerű megbetegedésem volt, ami eléggé lenyomott. Továbbá bőrkiütés jelentkezik a testem meghatározott pontjain, ami kellemetlenül tud viszketni, viszont 3-4 óra multán megyszűnik. Ezek a helyek a csípőm, a combom és a felkarom belső része, illetve a kézfejem. Bár a bőröm reakciója valószínűbb, hogy valami másnak tudható be (általában a hideg, a hidegrázás miatt alakul ki), és nincs kapcsolatban a gyulladással.

        Válaszát előre is köszönöm.

        Tisztelettel Alekszi Zsolt.

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi gyulladás témában

        Kedves Alekszi Zsolt!

        A köszvényre egyáltalán nem típusosak a tünetek. Kétségtelen, hogy akár normál hugysavszint esetén is kialakulhat ízületi gyulladás, de első alkalommal általában az alsó végtagon jelentkezik, és nagyon gyakran csak egy ízületet érint. Ha a kézujjak is fájnak szimmetrikusan akkor rheumatoid arthritist, vagy méginkább a leírás alapján ún. reaktív arthritis merül fel a tünetek hátterében. Ez utóbbi egy fertőzésre adott válaszreakció, ízületi gyulladás.
        Kérjen beutalót reumatológiára, ahol további laborvizsgálatokkal el lehet különíteni a betegséget (reuma faktor meghatározás, valamint vírus- és baktérium szerológia).

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-27 21:34:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: