• Mit javasol?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktornő!

        A jelenlegi problémám március elején kezdődött, az ujjízületeim és a csuklóm fájdalmával, magdagadásával és merevségével, ezen részek felmelegedésével kísérve, bőrpirral párosulva. Mivel édesapámnak köszvényes jellegű ízületi megbetegedése van, arra gondoltam, hogy ez állhat a háttérben. A háziorvosom javaslatára vért vettek és a vérképalapján a következő eltérések mutatkoztak:

        WBC 13,85 G/l. (4-10)

        AST titer 187 E/ml. (<150)

        CRP 41,8 mg/l. (<5)

        Koleszterin 3,8 mmol/l. (3,9-5,2)

        HDL koleszterin 0,75 mmol/l. (1,45-,5,2)

        Triglicerid 2,56 mmol/l. (0,5-1,7)

        A húgysav értéke 304 umol/l (130-460) volt, ami átlagosnak mondható, bár ekkorra már (3 nap alatt) bevettem kb 10 szem Colchicum dispert tablettát, ami ugye mérsékelhette ezt az értéket.

        A háziorvosam a köszvényt kizárta, viszont annak kiderítésére, hogy mi okozza a gyulladást, további vizsgálatot nem kért. A problémám továbbra is fennáll, az ujjaim fájnak és dagadnak, eltérő intenzitással, estére egy kicsit felerősödve. Ha több helyen (térd, csukló, boka) egyszerre jelentkezika gyulladás és a vizesedés, akkor ehhez még egy-két órán át tartó hidegrázás is párosul ilyenkor a testhőmérsékletem 37,2-37,5 C között van. Éjszaka többször felébredek, mert a végtagjaim kellemetlenül elzsibbadnak, reggel meg úgy ébredek, mintha 80 éves lennék. Egy-két alkalommal izomfájdalom is párosul a betegséghez, ilyenkor a combom hátsó, és a vádlim elülső részében érzek kellemetlen fájdalmat. A tünetek enyhítésére a háziorvos javaslatára gyulladáscsökkentőt szedek, abból is a Cataflam készítményt, amely képes lenyomni a fájdalmat, mind az izomból, mind az ízeletiből adódót, bár az ujjaimban a legkevésbé enyhülnek a fájdalmak. Emellet még néha veszek be a Colchicum dispert-ből is.

        Annyit szeretnék még hozzátenni az előzőekhez, hogy korábban még nem volt ilyen problémám, illetve hogy évekre visszamenőleg nem voltam megfázva sem, most viszont február elején és végén kétszer is öt-hat napig tartó influenzaszerű megbetegedésem volt, ami eléggé lenyomott. Továbbá bőrkiütés jelentkezik a testem meghatározott pontjain, ami kellemetlenül tud viszketni, viszont 3-4 óra multán megyszűnik. Ezek a helyek a csípőm, a combom és a felkarom belső része, illetve a kézfejem. Bár a bőröm reakciója valószínűbb, hogy valami másnak tudható be (általában a hideg, a hidegrázás miatt alakul ki), és nincs kapcsolatban a gyulladással.

        Válaszát előre is köszönöm.

        Tisztelettel Alekszi Zsolt.

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi gyulladás témában

        Kedves Alekszi Zsolt!

        A köszvényre egyáltalán nem típusosak a tünetek. Kétségtelen, hogy akár normál hugysavszint esetén is kialakulhat ízületi gyulladás, de első alkalommal általában az alsó végtagon jelentkezik, és nagyon gyakran csak egy ízületet érint. Ha a kézujjak is fájnak szimmetrikusan akkor rheumatoid arthritist, vagy méginkább a leírás alapján ún. reaktív arthritis merül fel a tünetek hátterében. Ez utóbbi egy fertőzésre adott válaszreakció, ízületi gyulladás.
        Kérjen beutalót reumatológiára, ahol további laborvizsgálatokkal el lehet különíteni a betegséget (reuma faktor meghatározás, valamint vírus- és baktérium szerológia).

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-27 21:34:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 20 éves egyetemista srác vagyok. 14 éves koromban kezdődött a történet, amely mostanra kezd aggasztóvá válni. Még középiskola első évében történt, hogy kiugrott a térdem, térdkalács-ficamom volt. Nem kaptam...
        Tisztelt Dr.Úr! 7 hónapja volt egy keresztszalag pótlásom(hamstring), semmi gondom nem volt azóta, jól sikerült a rehabilitáció is. Rendvédelemben dolgozom elég sokat mozgok, 3 napja rossz lépésnél egy reccsenést hallottam a térdemnél,...
        Üdvözlöm!Tegnap este lefekvés elött éreztem a lábfejemet hogy kicsit fáj.Hajnal 4kor arra keltem hogy rettentően fáj.Csak a lábfejem , kicsit a bokámhoz sugárzik ki.Kettő hete volt ugyan ez , de nap végére a tünetek elmúltak...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Egy éve fenálló ízületi fájdalmam van a jobb vállamban, amit folyamatosan érzek, néha kevésbé, néha pedig elviselhetetlen szinten. Az egész úgy kezdődött, hogy az ujjaim ízületei bedagadtak, fájtak a térdeim is,...
        Három műtét, három különböző térdprotézis, az utolsó két éve volt.A méret és a behelyezési pozíció miatt állandó fájdalom és gyulladás a műtét területén.Ilyen esetben van megoldás? A beavatkozást végző orvos szerint rendben van...
        Tisztelt Főorvos Asszony/Úr! Futás közben a jobb oldalon csípő és hasfal fájdalom tünetei jelentkeznek, ami a nyújtást követően is megmarad. A panasz napokig tart. Egy éve vélhetően túlterheltem egy felmérés során, azóta minden edzés...
        65 éves nagyon elkeseredett édesanya vagyok. Kb 6 hónapja a lakást se tudom elhagyni, mert iszonyú fájdalmai vannak. A jobb térdem ízülete- azaz ultrahangos vizsgálat alapján -kopást jeleit mutatja. Féléve csak az orvosokat járom, még sincs...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A férjem a napokban volt röntgen vizsgálaton és a következő leletet kapta: Az csípőizületi rések igen jelentősen beszűkültek, helyenként alig kivehetőek. Az ízvápák inhomogén szerkezetűek, subcondralisan apró,...
        Tisztelt Szakértő! Férjemnek már 2 éve tartó combfájdalma van. Ekkor a felső combja teljesen bekeményedik és iszonyatos fájdalommal jár. Ez napi több alkalommal jelentkezik, de éjszaka már aludni sem bír tőle. Az segít ha a csípője...
        Tisztelt Doktor!Lányomnak(22éves)tavaly márciusban balettórán eltört az V.lábközépcsontja.Műtét során mini KFI(2.0)lemezes csontegyesítés történt.Lassan elérkezik a fémeltávolítás időpontja.Mire lehet számítani?Mekkora műtétet jelent...