• Sarkantyú - Achilles ín közelében

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

        Férjem tárgyi problémájához kérném szakértésüket. A röntgen mindkét sarok külső, cipővel érintkező felületén decemberben sarkantyút mutatott. Januárban terápiás röntgen kezelést kapott és párhuzamosan talpbetétet (sarokemeléssel), amelyet azóta is folyamatosan hord. Sajnos a munkahelyén villanyszerelő lévén sokat kell -védőcipőben (ebben van a betét) - járkálnia, lépcsőznie. A leírtak ellenére a bal sarka továbbra is fáj - hétvégére már sokkal erősebben. Kérném szíves véleményüket, hogy lehetne segíteni rajta (életkora 57 év), és a javasolt gyógymódoknak mekkora a kockázata.

        Válaszukat előre köszönönöm!

        Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a saroksarkantyú témában

        Kedves Anikó!

        A sarkantyú tulajdonképpen egy chronicus gyulladás következtében alakul ki. A megváltozott anatómiai viszonyok (pl. lúdtalp) következtében másként alakul a talpi inak, izmok terhelése, ezért a saroknál egy állandó irritáció jön létre, és begyullad tulajdonképpen a csonthártya. Majd ez a csont fokozott csontképzéssel reagál erre a gyulladásra. A kezelési lehetőséggel korlátozottak. A betegség létrejöttéből kifolyólag a legfontosabb a nyugalomba helyezés, tehát a tehermentesítés, elsősorban lúdtalpbetéttel. A terápiás rtg besugárzás is sokaknak jó hatású, ha mégsem, ezt követően meg lehet próbálni helyileg adott szteroid injekciókkal csökkenteni a gyulladást. Fizioterápia, UH-os kezelés, iontoforézis is segíthet. Ha mindezek nem használnak, ortopédsebészeti műtét következhet, de az is sajnos csak az esetek egy részében hoz gyógyulást. Ennek során leválasztját a sarokcsontról a talpi ínköteget, hogy ne irritálja tovább. 

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 21:18:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 10:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: