• Csontkinövés - röntgen értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

         

        38 éves férfi vagyok. A következő röntgenleletet kaptam:

        A nyaki lordosis kiegyenesedett. A C. V csigolya ventralis peremszélén kezdődő osteopytaképződés van. A nyaki lordosis elsimult. A csigolyatestek és discusok magassága megtartott. Nyaki borda nem látható.

        Az apropo az volt, hogy már egy hónapja fáj a nyakam ha a fejemet balra egy bizonyos szögben elfordítom. A fájdalom felfele a fül mögé sugárzik.

        Kérdésem az lenne, hogy ez az egész magyarra fordítva mit jelent és kell-e  valamitől tartanom, illyetve mit kell tennem a jövőben.

        Válaszukat nagyon köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a röntgenvizsgálat témában

        Tisztelt Kérdező!

        A rtg lelet magyarul megfogalmazva a következő: a nyaki lordosis, az a normális nyaki görbület, melynek az íve Önnél nincsen meg, ezt valószínűleg szabad szemmel is lehet látni. A CV csigolya az V-ös nyaki csigolya, melynek az  elülső  szélén osteophytaképződés, azaz mészfelrakódás van. Ez nem olyan nagyfokú, hiszen a leírásban úgy szerepel, hogy kezdődő. A többi része negatív a leletnek, tehát a csiolyák nincsenek összeroppanva, illetve a csigolyák közötti rések is normálisak, tehát a közöttük lévő porckorongok - melyeket a rtg nem lát, csak rések formájában -valószínűleg nincsenek kiboltosulva.
        Torna, fizioterápiás kezelés, úszás sokat segíthet a panaszokon.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 20:17:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 10:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó