• Csípőprotézis műtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr!

        Tavaly novemberben estem át egy csípőprotézis műtéten.Mivel fiatal vagyok(40), tíz évig halogatta az orvosom ezt a beavatkozást.Kétoldali csípőficamos vagyok.

        A műtét sikerült, a csípőm nem fáj, viszont így 4,5 hónaposan is nagyon fáj a combom.Járt hozzám gyógytornász, de javulás  ezen a téren nem volt, és most sincs.

        Amikor ráállok, erős fájdalmat érzek.Azaz, nem tudom terhelni rendesen, még mindig egymankóval közlekedem, mert nélküle csúnyán sántítok.

        Az orvosom azt hitte gyulladás okozza, de a labor kimutatta hogy nincs gyulladás.A röntgen is azt mutatja, hogy szépen befeküdt a proti a csontba.Hozzáteszem, a korom miatt CN-t kaptam, csípő kerámiából, szár titánból van.Végtagrövidülésem 1,5 cm volt, ennyivel kellett nyújtani.Tudom, hogy ez a fajta proti sokkal lassabban gyógyul mint a cementes, tudom, hogy nagy beavatkozáson estem át, hisz ereket, izmokat, idegeket vágtak szét.De kezdem elveszíteni a türelmemet.Minden nap tornázok és szobabiciklizek, de nincs javulás.Fémallergiám van, de ezt a műtét előtt jeleztem az orvosomnak.Azt mondta, azért kaptam a csípőt kerámiából.Elképzelhető, hogy nem akarja befogadni a szervezetem ?A röntgen nem mutat ki semmi problémát, az orvosom azt hiszi azért panaszkodok fájdalomra, hogy táppénzen tartson.De, nem ez a célom, hisz a héten elkezdtem dolgozni, sajnos mankóval járok be a munkahelyre.

        Jaj, doktor úr, nagyon elvagyok keseredve.Félek hogy sosem szabadulok meg ettől a fájdalomtól, és örökre sánta maradok.Létezik valami precizebb műszer, pl. az MR, amire a körzetis orvosom beutalhat?Hátha az kimutat valamit.

        Ön szerint mi lehet a fájdalom kiváltója?Várom kedves válaszát.

        Üdvözlettel: Eszter

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőprotázis témában


         Kedves Eszter!

          A fájdalomnak több oka is lehet. Előfordul, hogy a csípőfájdalom sugárzik a combba és emiatt érzi a fájdalmat ott. A műtét során ki kellett egyenlíteni a rövidülést, ez a végtag nyújtása mellett az alsó végtagba futó idegek nyújtásával is jár, ami műtét utáni fájdalomban, érzészavarban nyilvánulhat meg.

        Kérdés, hogy nem idő előtt kezdte meg a terhelést, a cementmentes változatnál később lehet ezt csak elkezdeni. Az, hogy a rtg felvételen kóros nem látszik, jó hír, de vannak kiegészítő vizsgálatok is. Az MR sajnos erre nem alkalmas, mert a protézis szára fémből van. Az un. 3 fázisú scintigráfia alkalmas arra, hogy megmutassa, van-e gyulladás a protézis körül és nyilatkozik a lazulásról is, de ez 4 hónappal a műtét után, ha jó volt a műtéti beavatkozás, nem szokott előfordulni.Mindenesetre javaslom még a fizikai kíméletet és fiziotherápiát, amely a gyógytornán kívül fájdalomcsillapító kezelésből is áll. Érdemes ENG vizsgálatot is csináltatni a fizioterápia előtt, ha tartós a fájdalom, mert ez megmutatja, hogy rendben van-e az ingerületvezetés az idegekben.

         Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-17 13:53:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 14:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: