• Holisztikus ortopédia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szerkesztőség,

        Tüneteim és panaszaim sajnos több forrásból táplálkoznak. Erős lúdtalpam van, sarokcsont-kinövésemet 30 éve operálták. Az utóbbi 10 évben panaszaim egyre erősödnek: lapos sarkú cipőben begyullad az achillész-ín, magas sarkú cipőben rövid időn belül fáj a talpam középső harmada. Újabban fáj és dagad a térdem, dagad a bokám, sajog a derekam is. Természetesen talpbetétet hordok, évente cserélem.

        Úgy veszem észre, az ortopéd orvosok csak bizonyos területre szakosodtak: vagy a sarkamat akarják újra operálni, vagy a térdemet, már gerincműtétet is javasoltak.  Jobb esetben csak új betétet írnak fel, s közlik: hát igen, az évek múlásával senki sem fiatalodik.  Nem találok olyan szakembert, aki megnézné a járásomat, a tartásomat, speciális gyakorlatokat, ill. a betéten kívül megfelelő formájú, szabású cipőt ajánlana, netán az ereimet is megvizsgálná. Úgy érzem, nem összefüggő egészként tekintenek, hanem különálló  sarkantyú-, lúdtalp-,  térd-viselőként, akinek mindezektől függetlenül még erei is vannak, no meg gerince.

        Nem térd/talp/bütyök/gerinc/érspecialistát keresek, hanem ORVOST, aki még nem felejtette el, hogy a (lúd)talpamban, sarkantyúmban, térdemben stb. valami (valaki) közös is van, aki nem hiszi, hogy 55 évesen lassan már csak tolókocsiban közlekedhet.

        Hát, ezt az orvost keresem én!

        Köszönettel: Hegedűs Rita

        WEBBeteg szakértő válasza a lúdtalp, sarokcsontkimövés témában

        Kedves Rita!

          Hát igen, azzal, hogy a polyhisztorok világa megszűnt, különböző szervrendszerekre és betegségekre specializálódott a medicina, valóban egy kissé holisztikussá vált, de ez nem feltétlenül azt kell jelentse, hogy az othopéd sebész és más szakorvosok kizárólag az ő szakterületükre vonatkozó betegségekre tudjanak csak gondolni, de nem GYÓGYÍTANI! az ortopédus a mozgásrendszerével foglalkozik, de a szakmák egymással konzultálnak és ha az ő szakterületébe nem tartozó problémát talál, akkor megjavasolja más szervrendszerének a vizsgálatát. A lúdtalpat valóban évente kontrollálni kell és betétet cserélni, mindenképpen lapos sarkú cipőben kell járni, a térd-és gerincpanaszai, ill a lábdagadás mind erre visszavezethetőek. Abban igaza van, hogy ortopédiai vizsgálatba-pláne, ha lúdtalpas-a  tartást és a járás vizsgálata beletartozik.A lúdtalpat konzervatíve gyógyítjuk, ha úgy érzi, hogy ettől független a gerinc-és térfájdalma, mindenképpen célszerű rtg, sz.e. MR vizsgálat készítése is. Én a leírtak alapján ezt tudom javasolni, ha ezzel kapcsolatban további problémái vannak, nyugodtan írjon.

         Dr. Juhász Csaba


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-08 17:25:07; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 10:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: