• Scheuermann utáni állapot

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves nő vagyok, körülbelül 10 éves korom óta gerincproblémáim vannak. Mivel az utóbbi időben fokozódtak, ezért ismét orvoshoz mentem, hátha lehet már tenni valamit az úszáson és a tornán kívül is... A röntgenleletemen az alábbi szerepel: "Az alsó háti és lumbalis szakaszon kiegyenesedett lordosis. A D. XII.-L.II magasságában minimális kyphosis. A D.V.-VIII. közötti discusok kp. fokban, a D.VIII.-XI. szakaszon a porcrések enyhén szűkebbek. A ventralis peremszélek kihegyezettek. Az L.I.-II. csigolyák corpusa ventral felé ék alakban minimalisan laposabb. Az L.I. csigolya alsó, az L.III. felső zárólemezén Schmorl hernia van. Az L-S átmeneti rés is kissé szűkebb. Az SI ízületben kezdődő arthrosisos jelek. Diagnózis: Enyhe háti polidiscopathia, spondylosis. A felső lumbális szakaszon v. s. Scheuermann utáni állapot. L.V. discopathia. Kezdődő SI arthrosis I.u." A kérdésem egyrészt az lenne, hogy le tudná-e ezt esetleg írni egy számomra is érthető nyelven... Másrészt pedig (mivel ezúttal is csak gyógytornára és úszni küldtek) hogy jó hatással lenne-e, ha szednék valami porcerősítő készítményt? Vagy esetleg az MBT cipő, erről mi a véleménye? Eléggé el vagyok keseredve, mert annak idején a gyógytornát is becsülettel csináltam otthon, és versenyszerűen úsztam, ennek ellenére 25 éves koromra odáig jutottam, hogy néha napokig nem tudok az ágyból sem felkelni... Ezért szeretnék most minden lehetséges módszerrel megpróbálkozni, mert így nem túl biztatóak a kilátásaim, de sajnos az orvosomnak nem tudtam ezeket a kérdéseimet feltenni. Előre is köszönöm a válaszát, üdvözlettel: Dorothy

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincfájdalom témában

        Kedves Dorothy!

        A Scheuermann kór ismeretlen eredetű megbetegedése a gerincnek, mely általában már 8 éves korban megkezdődik, gyakrabban alakul ki fiúknál. A betegség érintheti a háti vagy az ágyéki gerincszakaszt, a háti gerinc kyphosisa, vagy görbülete fokozottabbá válik. Kezdeti stádiumban még általában nincsenek fájdalmak, csak a tartási rendellenesség látszik, majd később az izmok, inak, szalagok túlterhelése, gerinc másodlagos eltérései, kopása következtében már a szinte állandósult fájdalom is kialakul, illetve egyéb szövődmények, lumbago is gyakran jelentkezik.

        Valójában a kezelés nagyon nehéz, csak korán megkezdett nagyon "erőszakos" kezeléssel lehet jó eredményeket elérni. Nagyon fontos része a kezelésnek a hátizmokat, hasizomokat  erősítő torna, melyet minden nap szükséges végezni. Fűző viselése sokat könnyíthet a gerincoszlop terhelésén, ezáltal segít a mozgásban, fájdalom csillapításában. A nem szteroid gyulladácsökkentőknek, fizioterápiának csak átmeneti hatása van, meg lehet próbálni a porcerősítőt is szedni, de a végleges eltéréseket nem fogja tudni már korrigálni. Nagyfokú deformitás esetén pedig korrekciós műtét jön szóba.
        Az Ön rtg leírásán a D csigolya a háti csigolyákat, az L pedig a lumbalis, azaz ágyéki csigolyákat jelenti. A peremszélek kihgegyezettsége mészfelrakódást jelez, a csigolyák között rés szűkülése pedig arra utal, hogy a csigolyák között porckorong deformált, lehetésges, hogy sérvként kitüremkedik. Az SI ízület a sacroiliacalis (ágyékcsont-csípőcsont közötti) ízület, melynek szintén a kopása figyelhető meg.


        Tisztelettel: 

         Dr. Szamosi Szilvia

         


          
         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-26 20:09:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 13:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: