• Testhőmérséklet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr ! Mindenütt azt olvasom, hogy az emberi test hőmérsékletének „normális” tartománya : 36,5-37,0 fok között van, melynek magyarázata : az anyagcsere-folyamat ezen hőmérsékleti tartományon belül optimális. Kicsit bátortalanul teszem fel kérdésemet, mert félek, hogy valami nagyon nagy hülyeségbe tenyerelek. Saját méréseim minden alkalommal alulmaradnak ettől 1 teljes –de inkább 1,1-1,2- fokkal. ( 35,2 – 35,3 ) Negyven elmúltam, nem vagyok különösebben hipochonder-tipus (gyakori lázmérés), de korábban volt egy kisebb műtéti beavatkozás a tüdőmön. Ekkor kezelőorvosom intett, hogy igyekezzek elkerülni a tüdőgyulladást (bárki másnak is ajánlott), mert nálam könnyebben alakulhatnak ki súlyosabb következmények. Erre egy elég egyszerű, de megbízható módszer a lázmérőzés, hiszen a tüdőgyulladások jelentős része (vagy tán minden eset ?) láz-tünettel jár együtt. Na meg tegyük hozzá, az az –akár napi- 1-2 perc, nem egy teljesíthetetlenül nehéz dolog. Ha elérem az un. „normális” értéket, ilyenkor én már lázasnak szoktam érezni magam. Elmúlt héten 38,2-t mértem (úgy is éreztem magam ! )s felkerestem háziorvosomat. E lázas állapot (a szó „szoros” értelmében, hiszen 38 foknál már valóban lázról beszélhetünk) már elmúlt. Eddig még háziorvosomtól sem mertem megkérdezni –így ehelyütt teszem most- , hogy ezen értéktartomány-eltérésemmel én most „csodabogár” vagyok, vagy ez egyáltalán nem számít ritkaságnak, s nem is kóros ? Még érdemesnek tartom hozzáfűzni, hogy enyhébb fokú köszvényem van, mely hatását izületeimben érzem. A mozgástartományt nem igazán korlátozza –egyelőre- úgy tudnám összefoglalni : „ÉRZEM”. S mivel ez is egy anyagcsere-betegség, ez adta kérdésem apropóját, lehet-e a 2 dolog egymással összefüggő, hatással vannak-e egymásra ? Gyakran váltakozik nálam hasmenés (ez általában mindig intenzív hasfájással jár) és székrekedés, ezutóbbi 2-3 napig szokott tartani. Amikor éhes vagyok ez szinte elviselhetetlen émelygéssel jár, s szinte fáj, annyira rosszul esik. Háziorvosom javaslatára naplót kezdtem vezetni, mikor mit, mennyit ettem, mikor ürítettem, állagra, mennyiségre. De ettől sem lettünk okosabbak, nem adódtak egyértelmű összefüggések. Ami másokat tipikusan hasmenésre ösztökél, ettem napokig, s nem volt gondom. Míg teljesen „ártatlan” dolgok kiváltották a hasmenést. Hát ennyit „dióhéjban” Kedves Doktornő. További eredményes felvilágosító munkájukhoz kívánom, ne csökkenjen lelkesedésük, s jó egészséget mindannyiunknak ! L.

        WEBBeteg szakértő válasza a testhőmérséklet témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha Önnek folyamatosan alacsonyabb a testhője, ez lehet veleszületett adottság is (felmerül bennem, hogy próbálta-e más hőmérővel is, illetve mindig ugyanazzal méri-e?). Problémát az enzim-működés és az anyagcsere-folyamatok tekintetében nem jelent. A köszvény esetében azonban lehet szerepe, mert magát a köszvényes izületi gyulladást a húgysav-kristályok izületi kiválása okozza, amit az alacsonyabb hőmérséklet elősegít (ezért a láb izületeiben gyakoribb). Az anyagcsere-folyamatok sebességét a pajzsmirgy által termelt hormonok szabályozzák, így ezt mindenképp ellenőrizném, mert a pajzsmirigy alulműködés járhat testhőmérséklet-csökkenéssel.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-12 16:21:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 09:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: