• Csípőröntgen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő / Doktor úr!

        Ijedtségem oka a következő: Kisfiam 4 hónapos múlt. Az ortopédorvos a jobb oldalon kisebb korlátozottságot állapított meg, és röntgenvizsgálatot kért. A vizsgálat során a babának semmijét nem takarták ki, de megnyugtattak, hogy már 3 hónapos kortól röntgeneznek, semmi ártalom nem érheti. Szerencsére semmi baj nincs a csípőjével, ettől függetlenül engem aggaszt a dolog, ezért utánaolvastam. Véleményem szerint első lépésként egy UH-vizsgálat elegendő lett volna, a röntgen felesleges volt. Kérdésem a következő: A röntgenorvos mért nem takarta ki a heréket? Mennyire volt ez a vizsgálat ártalmas, milyen következmények lehetnek?
        Köszönöm őszinte válaszát

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőröntgen témában

        Tisztelt kérdező!

          Az orthopédiai vizsgálatkérés mindig attól függ, hogy a vizsgáló orvos mire gyanakodik a gyermekkel kapcsolatban.Ha csípőficam a gyanú, akkor valóban elegendő az uh vizsgálat, mivel az un. csípőszűrést ebben az életkorban végezzük második alkalaommal.Azt nem írta a levelében, hogy a gyermeknek milyen tünetei voltak, feltételezem, fizikális vizsgálat megtörtént a rtg előtt.Un. gonádvédőt rtg felvétel készítésekor szoktunk használni a sugárhatás kivédése miatt.Ez a rtg felvételen egy lekerekített fehér színű háromszög képében látszik.Ha véletlen ennek alkalmazása nem történt meg, károsodástól nem kell tartania, mivel olyan kismértékű a sugárexpozíció, hogy a herékben ez maradandó változást nem okoz.

         Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos - traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-04 21:36:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 06:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: