• Coxa vara

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor!

        37 éves nő vagyok, bal oldali csípőmön enyhe coxa vara "betegséggel".

        2001-ben és 2006-ban volt csípőizületi gyulladásom, a második alkalomnál az izom elsorvadt a combomon, amit fizioterápián picit vissza tudtak hozni, de még mindig 1-1,5 cm-es a körfogathiány. Ortopéd orvos biciklizést javasolt, eltiltott a lépcsőzéstől és a súlycipeléstől. Konditerembe szeretnék járni, szobabiciklin kívül milyen eszközt használhatok, hogy a csípőmet ne erőltessem meg, és ne terheljem túl?

        Súlyfeleslegem nincs, 51 kg vagyok.

        Válaszát előre is köszönöm!

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőízületi gyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Úgy gondolom semmi akadálya, hogy konditeremben erősítsen, de mértékkel! Tehát mindenképpen kisebb súlyokkal végezze a gyakorlatokat. A combizmok erősítésére a biciklizésen kívül van egyéb lehetőség is. Sajnos nem tudom a gépek szakszerű nevét, de a quadriceps, azaz az elülső combizom erősítésére az alkalmas, melyen ülő helyzetben behajlított térdekkel kell a lábfej fölé helyezett súlyt emelni, miközben előre kinyújtjuk térdünket. Ugyanúgy a hátsó részt is lehet erősíteni: hason fekvő helyzetben kinyújtott lábunkat súllyal együtt behajlítjuk térdben. A külső combizom erősítése már inkább igényli a csípő nagyobb mozgását, de ha pl. otthon behúzott térdekkel lefekszik az oldalára, és a felül lévő lábát felfele emelgeti behajlított térddel, kis apró mozdulatokkal, ez is kiváló izomerősítő. Ezek a gyakorlatok bizosan nem terhelik annyira a csípőt. Kérje azért az edző sgítségét, hogy megmutassa Önnek, hogy melyik gép mire való, aztán meglátja majd, hogy mennyire bírja a terhelést!
        Sok sikert!

        Tisztelettel:  Dr. Szamosi Szilvia

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-04 09:38:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: