• Homlokcsont

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Férjem 34 éves éa csontszcintigráfiás vizsgálston volt izületi problémák miatt ott igazolódott az SNSA és ami állítólag nem fér bele ebbe a képbe a következő: Az os frontalén részben középvonalban, részben attól balra több kicsiny aktivitástöbblet van közel egymáshoz. Ez miatt 18-án megy koponyaröntgenre, nos én addig halálra izgulom magam. Mi lehet ez, remélem nem valami rosszindulatú dolog. Kérem írja meg mire gondol mitől lehet ez? Előre is köszönöm! Anita

        Elnézést az előbbi kérdésemből kifelejtettem, hogy a férjem napi 4 mg szteroidot is szed állítólag az is okozhat ilyen aktivitást, ez igaz és ez miért van? Üdv: Anita

        WEBBeteg szakértő válasza a csontdaganat témában

        Kedves Anita!

         SNSA esetén valóban nem jellegzetes, hogy ezen a területen legyen gyulladásos aktivitásfokozódás, ugyanakkor a csontdaganatok is rendkívül ritka előfordulásúak, és ez a csont egyáltalán nem jellegzetes helye azoknak sem. Tudni kell, hogy a szcintigráfiás vizsgálat nem elég specifikus, tehát adott esetben semmilyen eltérést nem találunk végül a látott kép mögött. A szcintigráfiás eltéréseket egyébként leggyakrabban gyulladás, vagy valamilyen sejtszaporodás okozza, mely lehet azonban jóindulatú eltérés, vagy növekedésben lévő gyermeknél is halmozás jelenik meg az adott csont epiphysisénél, ahol a csontmag van. Fontosak lehetnek még a laboreredmények is, illetve természetesen a röntgen vizsgálat.

        Tisztelettel:

         

         Dr. Szamosi Szilvia

         

         

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-01 15:29:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 10:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: