• Térd ultrahang

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr!

        Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy voltam térd ultrahangon és a következő leletet kapta: "A hofa szövetben a patellain mögött egy /8mm nagyságú cystosus képlet látható. Medialisabban egy 3mm es cystosus képlet ábrázolódik. A bursa suprapatellarisban jelzett mennyiségű folyadék."  Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ezt megértsem mit jelent és ez most betegség vagy nem. Illetve szükség van e beavatkozásra vagy kezelésre. Válaszát előre is köszönöm.

                                    Tisztelettel Sándor!

        WEBBeteg szakértő válasza a térd ultrahang témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az UH-on leírt ún. Hoffa féle zsírszövet a térdkalács mögött helyezkedik el, , melynek fontos mechanikai szerepeN van a térdkaláccsal együtt. A térd megterhelésekor előfordulhat, hogy ez a zsírszövet begyullad, bizonyos esetekben be is csípődhet. Az Ön esetében azt írják még, hogy cystosus képlet van a zsírszövetben, mely lehet a zsírszövet pusztulásának következménye, de lehet oda betüremkedő ízületi tömlő is, mint ahogy a térdkalács feletti tömlőben (bursa suprapatellaris) is leírnak egy kis folyadékot. Általában ez a gyulladás lokális szerekre, gyulladácsökkentőkre, illetve borogatás és nyugalomba helyezés mellett megszűnik. Ha mégsem, ortopédiára kell menni a további teendők elbírálására.

        Tisztelettel:

         Dr. Szamosi Szilvia

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-26 23:20:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: