• Mi a betegsége a férjemnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webbeteg! Férjemnek október elején fájdalmasan megduzzadt a jobb térde,az orthopédián 20 ml gennyes váladékot szívtak le,majd fájdalomcsillapítás mellett a reumatológiára utalták.Onnan továbbküldték csontscintigraphia vizsgálatra,ahol fokozott radiofarmakon-dúsulás a baloldali sacro-iliacalis izület,és a jobb térd vetületében találtak nála.Továbbá készült sacrum MR vizsgálat is,aminek az eredménye Sacroileitis 1.s.,incipens jelek a jobb sacroiliacalis izületben. Férjemnél kb 10 éve pikkelysömör betegséget regisztráltak,a reumatológusok szerint köze van a jelenlegi állapothoz ennek a bőrbetegségnek. Várom megtisztelő válaszukat:Ildikó.

        WEBBeteg szakértő válasza a Térdfájás témában

        Kedves Ildikó!

        A pikkelysömörhöz valóban 20-30 %-os valószínűséggel társulhat ízületi gyulladás. Ez leggyakrabban a kéz kisízületeket, a végperceízületeket érinti, illetve a kísérő ínhüvelygyulladás miatt gyakran ún. "kolbászujj" alakul ki, az egész ujj kolbásszerűen bedagadhat. Emellett elviekben bármely ízület érintett lehet, és van, amikor a gyulladás nagyobb mennyiségű folyadék felhalmozódásával is jár. A férje esetében ezek szerint a sacroiliacalis ízület, illetve a térd is érintett. Egyedül a gennyes váladék nem illik bele a képbe, mert ebben a betegségben serosus, tehát szalmasárga, áttetsző folyadék kellett, hogy legyen, amit lebocsájtottak. Gennyes folyadék aktív fertőzésben (bakteriális vagy tbc-s) jelenik meg, melyet antibiotikummal kell kezelni!! Ezt nem csak Ön értelmezte félre?
        A lényeg, hogy reumatológus szakorvosra kell bízni a kezelést, és mindenképpen bázisterápiás kezelésre lesz szüksége, a leírtak alapján valószínűleg methotrexat (Trexan ) vagy leflunomid ( Arava) gyógyszert fognak indítani. Ha aktív bőrtünetek vannak, ezek a gyógyszerek arra is jók lesznek, nemcsak az ízületekre.


        Tisztelettel: 

         Dr. Szamosi Szilvia


             

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-01 22:59:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 14:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó