• Ropogó-pattogó izületek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        31 éves vagyok, és a problémám már gyerekkoromban kezdődött! Akkor még csak a térdem pattogott, aztán a bokám, lábujjaim, csuklóm, könyököm, vállam, gerincem közepe, nyakam... Mostanra már a lapockám között is ki tudom ropogtatni, ha hátradőlök egy széken! Azt vettem észre, hogy terhesség után súlyosbodott. Elég alacsony vagyok, és igen nagy babát szültem (4100gr). A hátfájást ennek tulajdonítottam be. Viszont terhességem előtt is volt már gerincsérvem a derekamban. És ami eléggé aggaszt, hogy a fogorvosom tanácsolta, hogy vizsgáltassam ki magam! Ugyanis az alsó fogcsontom annyira el van sorvadva, mint egy 60 évesé. A teljesen ép fogaim alatt! Annyira zavaró az állandó ropogás a csontjaimban... Olyan érzésem van, mintha egyszercsak összecsuklok majd mint egy rongybaba! Az biztos, hogy keveset mozogtam a terhesség óta (3 éve)De most heti 1x eljárok tornázni 1 órára -és itthon is végzek gerinctornát! +Masszíroztatni is járok! Súlyingadozásom is igen ijesztő: Terhesség előtt 60kg-ról fogyókúráztam 50 kg-ra! Majd a Lombik kezeléstől (hormonok) felszedtem 19 kg-ot! 69kg-ról indult a terhességem -és 88 al mentem szülni! Most vagyok 73kg! De már fogyókúrázni sem merek ,nehogy mégnagyobb kárt szenvedjen a csontozatom... Szeretnék még gyereket, de Ő is csak lombikkal lehetséges! De előtte szeretném megtudni ,hogy kibírja-e egyáltalán a gerincem... (S alakú gerincferdülésem is van) Milyen vizsgálatokat csináltassak? ugye nem izomsorvadásom van? Válaszát előre is köszönöm! CSi77

        WEBBeteg szakértő válasza a ropogás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Fiatal korára való tekintettel nem gondolnám, hogy Önnek súlyos csontritkulása van, ez fiatal korban csak nagyon ritkán, általában gyógyszerek mellékhatásaként alakul ki, aki pl. rendszeresen szed szteroid tartalmú gyógyszert. Ha azonban netán volt olyan csonttörés, amely nem traumára következett be, hanem spontán, akkor mindenképpen érdemes csontritkulásvizsgálatot kérni. Ilyen életkorban a leírt állkapocssorvadás hátterében inkább endokrin eltérés állhat, tehát mellékpajzsmirgy túlműködés irányában lenne érdemes vizsgálatokat végezni.

        A testsúlyingadozások szintén nem tekinthetők kórosnak, ha elgondoljuk, hogy bizony a hormonkezelések hatására sajnos törvényszerű, hogy gyarapodik a testsúly, illetve maga a terhesség alatt is. A gerincpanaszok azonban összefügghetnek ezzel a testsúlyváltozással, tehát biztos, hogy a rendszeres gerinctorna hasznos lenne az Ön számára. Az ön által leírt pattogás részben alkati dolog, nem kell tőle megijedni, arra is a tornát, víz alatti tornát javasolnám. Úgy gondolom, hogy a terhességet nyugodtan vállalhatja, de a fent említett calcium anyagcsere és mellékpajzsmirigy hormonvizsgálatot végezzék el.

        Tisztelettel:

         Dr. Szamosi Szilvia

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-23 14:43:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: