• Ortopéd lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/ Dr. Úr! Porckopás van a térdeimben, így elmentem orvoshoz is. Egyikük a térdemet vizsgálta, a másikuk pedig a lábfejemet. Nagyjából értem a diagnózist ami a lapon van, de van egy - kettő amit nem értek. El tudná mondani számomra, ezek mit jelentenek? Térdnél: mindkét térd mérsékelten deformált,crepitál. / musc quadri gyengült. / pes transversoplani. lábfej: dg. pedes plani. / chondrimalatia patella. / mko. az előláb kif. szétterült, a hozboltozat mérs. ellapult. A magyarázatot előre is köszönöm. Zsófi

        WEBBeteg szakértő válasza a porckopás témában

           Kedves Zsófi!

          Az ön által leírt vizsgálati státuszok és a felállított diagnózisok alapján valóban mindkét térdízületében porckopás, ill. porcállomány-fellazulás van a térdkalács ízületi felszínén(Chondromalatia patellae). Az, hogy "crepitál", azt jelenti, hogy a térdízületet alkotó csontok között a fellazult, ill. szerkezeti átalakuláson átment porcszövet miatt a mozgás nem finoman csúszó, hanem az egyenetlenség miatt ropogó, ez okozza másodlagosan a térdek deformálódását is. Ha csak fizikális vizsgálat történt eddig, érdemes lenne alapvizsgálatként egy rtg felvételt készíteni a térdéről, amely iránymutató lehet abban, hogy milyen mértékű ez a kopás.

        A rtg felvételen csak a csont látszik, ezért kiegészítő vizsgálatként MR felvételen a porcállomány és a térd nem csontos elemei is látszanak.Ha kifejezett térdpanaszai vannak, és hamarabb szeretne pontos diagnózishoz jutni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy elvégeztessen egy térdtükrözést, amely egy olyan műtéti beavatkozás, melynek során kamerával az ízület egészében szét lehet nézni, ezzel pontosan megállapítható a baj oka és súlyossága.Ezen felül a tükrözéssel terápiás beavatkozás is végezhető.A két térdének tükrözése között-ha ezt választja- 3 hónapnak el kell telnie.


        Ami a lábakat illeti, mindkét oldalon lúdtalp van, az egyik lábon a hosszboltozat süllyedt inkább, a másikon a harántboltozat (pes transversoplanus).

        Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-19 17:50:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 09:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: