• Lelet értelmezésében segítségkérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! MR vizsgálaton voltam a napokban az évek óta tartó derékfájás és lábzsibbadás miatt, a leletem értelmezésében kérném a tanácsát. Segítségét előre is köszönöm! "A lumbalis lordosis íve szabályos. A canalis spinalis sagittalis átmérője lényegesen nem szűkített. Az L I. és II. csigolyák testében benignus haemangiomák ábrázolódnak,a corticalisok épek. Az L V. rés kifejezetten beszűkült, a rést határoló csigolyák zárólemezei egyenetlenek, a csigolyákban Modic II. degeneratív jelzavar látható. A résben a duscus dehydralt, körkörös, bal oldali parasagittalis túlsúlyú protrusiot mutat, mely az S1 gyököt nem éri el. A foramenek enyhén szűkítettek, de a kilépő L5 gyökök sem comprimáltak. A többi rés szintjében a foramenek szabadok. A conus a Th I. rés magasságában végződik, normális vastagságú és jelű. Vélemény: degeneratív eltérések az L V. résben gyöki compressio nélkül."

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az ágyéki hajlat íve szabályos, a gericcsatorna, mely a gerincvelőt körülveszi normális tágasságú. Az ágyéki I-es és II-es csigolyák testében jóindulatú érdaganatok, érburjánzások vannak. Az ágyéki IV-V-ös csigolyák közötti rés beszűkült, itt ezeken a csigolyákon a csontszerkezet is megbomlott a zárólemezeknél, ez kopásos eltérés. E két csigolya közötti porckorong körkörösen kisebb mértékben, de bal oldalon kifejezettebb előboltosulást mutat, de ez nem éri el a keresztcsont magasságában a gerincvelőből kilépő ideggyököt, illetve az ágyéki V-ös gyököt sem. A többi csigolyák között nincs kiboltosulás.
        Vélemény: kopásos eltérések a lumbalis (ágyéki) V-ös résben ideggyök nyomása nélkül.
        Ezekre az eltérésekre csak gyógyszeres, fizioterápiás kezelést szoktunk javasolni, valamint gerinctornát, műteni nem kell.


        Tisztelettel:

         Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-15 22:31:03; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 13:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó