• Gyógyszer csere

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt web orvos. 3-és 1/2 éve szedek Methotrexat Lachema 2,5mg os gyógyszert reumatoid arthritis betegségre,kérdésem:nem lehetne e lecserélni vagy helyetesiteni

        WEBBeteg szakértő válasza a rheumatoid arthritis témában

        Tisztelt Kérdező!

        A MTX (methotrexate) az egyik leghatákonyabb bázisterápiás szer a rheumatoid arthritis kezelésében. Azért hívják bázisterápiának, mert tartósan kell adni, és tartósan gátolja a gyulladást, visszafogja a betegség aktivitását, és tartósan adva sem okoz súlyos mellékhatásokat. Ezzel szemben a szteroid tartalmú gyógyszerek, mint pl. a Medrol tbl  rengeteg mellékhatással rendelkezik, de rövid távon nagyon jó és erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.


        Ebből következik, hogy amennyiben Önnél mellékhatást nem okoz a MTX, illetve jó hatású az ízületekre, nem aktív a betegség, akkor semmiképpen sem javasolnám, hogy leváltsa. Más a helyzet, ha nem jól érzi magát, mert akkor vagy az adagon kell változtatni (mellékhatások esetén csökkenteni, ízületi panaszok esetén növelni), vagy pedig más, bázisterápiás szerre áttérni. Ilyen szer az Arava, de csak akkor szabad az orvosnak is váltania, ha indokolt.


        Tisztelettel:  

         Dr. Szamosi Szilvia


         
          
          
         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-10 19:14:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 11:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: