• Graner

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő!1981-ben műtötték a jobb csuklómat, mert elhalt benne egy csont,a jobb csípőmből pótolták. /os lunatum malatia/ Mostanában sokat fáj a kezem. Két évvel ezelőtt az orthopedian közölték velem, hogy amig tudom tűrni a fájdalmat addig várjak, mert utánna végleg lemerevítik a csuklómat. Ha ez meg is történik, a fájdalom megszünik vagy csak mérsékelni lehet gyógyszerrel. Teniszkönyököm is van a jobb kezemen, van -e összefüggés köztük?Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a Graner műtét?Előre is köszönöm a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a graner műtét témában

        Tisztelt kérdező!

        Az Os lunatum malatia valóban az egyik kéztőcsont, a holdacsont elhalását jelenti, mely a ha elkezdődik, a folyamat magától halad előre, regeneráció nincs, a csont kötelezően elhal. Önnél ez a folyamat már elég régen lezajlott a leírása alapján, sőt műtéti megoldásra ai szükség volt, hiszen a csont elhalt részét eltávolították és -feltételezem-a csípőlapátból vett szivacsos ép csontállománnyal pótolták. Amennyiben 27 év után ezzel kapcsolatos panaszai vannak, mindenképpen szükséges rtg felvétel készítése (ha ez még nem történt volna meg), ahol látható, milyen állapotban van a csontja, panaszait valóban ez okozza-e.

        A teniszkönyök esetében a fájdalom a könyök kölső oldalán jelentkezik, már direkt rányomáskor is fennáll és a kéz tenyéri oldalára való fordításkor a fájdalom fokozódik, ilyenkor a kéz irányába is kisugározhat a fájdalom. Ha panaszai a csont teljes elhalásával vannak összefügésben, akkor a végleges megoldást valóban az ízületi elmerevítés jelentheti, de első lépésben megkísérelhető csak a két kéztőcsontsor közötti elmerevítés, ugyanis így a fájdalmak megszűnnek és a csukló mozgásai is megmaradnak. Nem reagáló, makacs esetekben a csukló elmerevítését kell elvégezni, ez biztosan megszünteti a fájdalmakat, a csukló viszont merev lesz.

        Az ún. Graner műtét inkább a folyamat kezdeti stádiumában jön szóba (bár az rtg felvétel alapján még ennyi év után is igazolható életképes csontnál is megkísérelhető), a légyege a kézközépcsontok felőli érbeültetés, ami helyre állíthatja csont keringését.

        Üdvözlettel,
        Dr. Juhász Csaba


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-07 22:59:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 13:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: