• Térdkattogás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 16 éves lány vagyok, amióta beütöttem a térdemet az ajtó sarkába, minden mozdulatnál, ami a térdem behajlításával, illetve kiegyenesítésével jár, kattogó hangot hallok. Néha fáj is ez a térdem, de a fájdalom nem állandó. Mi lehet az okat, és mit lehet ez ellen tenni? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a térd fájdalom témában

         Tisztelt Kérdező!

          Fontos lenne azt tudni, hogy a térdének melyik része sérült meg. Leírta, hogy az ajtó sarkába ütötte, így feltételezem, hogy a térdkalács is érintve volt. Ebben az esetben érdemes egy térd-ill. külön térdkalács röntgen felvételt készíteni, így utólag is, nincs-e rajta repedés. Feltételezhetően törése nincs, mert az komolyabb panaszokkal jár, mint kifejezett térdduzzanat, ízületi folyadék, járásképtelenség vagy annak nagyfokú nehezítettsége. Amennyiben panaszai hosszú ideje fennállnak, mindenképpen érdemes traumatológiai szakrendelésen megjelenni, tisztázni panaszai okát, először -mint fentebb írtam- rtg felvétellel a térd vizsgálatát követően, amennyiben ezen kóros eltérés nincs, UH, vagy MR vizsgálattal a térdízület képleteit áttekinteni. Ha az első vizsgálat alkalmával nagy százalékban felmerül a gyanú valamely térdszalag, vagy az ízületben lévő fontos feladatot ellátó rostos porcok, vagy magának az ízfelszszíneket borító üvegporcok sérüléseire, a fenti képalkotó vizsgálatok kihagyhatók, és egy kis műtéti beavatkozással-térdtükrözéssel-minden 100 %-ban tisztázható és egyben orvosolható. Addig is javaslom térdének nagy terheléstől való kíméletét, aktív tornáját és fáslizását. Ha a térdízület stabilitásában eltérés mutatkozik vizsgálat alkalmával, térdrögzítő elrendelése is szóba jön, bár az Ön által leírt panaszok hátterében inkább a térdkalács, vagy a térdízület képleteinek elváltozásai gyaníthatók, melyek a fent leírt sorrendben kiválóan kivizsgálhatók. Elképzelhető, hogy egy fiziotherápiás sorozat megoldja a problémákat.

        Dr Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-16 14:54:30; Megválaszolva: 2011. július 28., 16:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: