• Magas a húgysavszinten és csavarozott csigolyám van

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Állandóan magas húgysav értékkel rendelkezem, amely 460-490. Vörös és disznó húst nem is eszem, csak baromfi húst, tojást, sajtot, tejfölt és ezeket sem nagy mennyiségben. Nagyon nagy fájdalmaim vannak, ahol porc csak létezik. Igaz mindkét térdemben protézis található. 6 hónapja nyaki instabilitás miatt csavarozva van az 1, 2-es nyaki csigolyám. Gyógyszert nem igazán szedhetek, mivel hepatitis C-vel fertőzött vagyok (1978-ban műtét során vérátömlesztést kaptam) Kérem szíves segítségét a fájdalmaim enyhítésére. Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a köszvény témában

        Tisztelt Kérdező!

        A magas húgysavszinthez nem minden esetben társul köszvény, azaz ízületi gyulladás. Abban az esetben kell gyógyszert szedni a magas húgysav érték miatt, ha ízületi gyulladás is van, vagy ha 700 umol felett van a húgysav szint, de tünetmentes.

        Egyébként a Milurit nevű húgysavcsökkentőt csak súlyos veselégtelenségben, vagy nagy májenzimszint emelkedéssel járó májelégtelenség esetén nem ajánlott szedni, egyébként, ha ízületi panaszait köszvény okozza, akkor szedheti. Nyilvánvalóan a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel csínján kell bánni a lehetséges májtoxicus hatásuk miatt, de acut roham esetén úgy gondolom, mérlegelni kell, és az sem ellenjavallt.

        Ha viszont nem köszvény okozza az ízületi fájdalmakat, akkor nem feltétlenül kell a húgysavszintre gyógyszert szednie, hanem esetleg porcépítőt szedjen, illetve ha nagyon erős fájdalmak vannak, akkor Contramal capsulát vegyen be.

        Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-21 11:55:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 13:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: