• Csípőprotézis vagy injekciós kezelés segíthet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Édesapám-64 éves- már 2 éve csípőből eredően fájtatja a két lábát ( főleg térd körül).Volt kivizsgáláson, ahol a következő diagnózist állították fel: ujbenyomatot megtartó lábszárödéma, lasseque mko neg., mk csípő berot.fájdalmas,j.o relat, végtaghosszabbodás, renyhébb patella reflexek.Rtg. csatolva .Diagn.:Coxarthrosis l.u TEP műtétet negal.Jav.: Brexin 2x1, mkoUH+Lidocain iontoph. 15x.A kezelés semmit nem használt, műtétre csak végső esetben gondol.Van e értelme valamilyen injekciós - vagy esetleg egyéb-kezelésnek? Csípőprotézis beültetése milyen műtét, mennyi idő kell a felépüléshez? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Ildikó

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőprotázis témában


                                                                Kedves Ildikó!

         A leginformatívabb tanácsot természetesen akkor tudnám adni, ha látnám a röntgen filmet, ill. megvizsgálnám az édesapját. A leírása alapján édesapjának nyilvánvalóan mindkét oldali csípőízületi "kopásos" betegsége van, ezt a degeneratív betegséget nevezzük a diagnózisában is megadott coxarthrosisnak. A primer coxarthrosis - vagyis olyan betegsége a csípőnek, melyet nem előzött meg valamilyen korábbi csípőízületi betegség(pl.gyulladás, veleszületett csípőficam)- az 5.-6. évtizedben szokott kezdődni. Kezdetben a járás megkezdésekor fájdalmas a csípő, később járáskor fokozódik, idővel pedig a panaszok állandósulnak. A fájdalmak gyakran a térdbe sugároznak. A röntgen filmen ezeket a stádiumokat lehet követni, speciális kép jellemzi. Valószínűleg a panaszok, a fizikális vizsgálat és a röntgen kép alapján állították fel  a diagnózist és ajánlották meg a panaszosabb - a leírás alapján valószínűsítem, a bal oldali -csípőízületi protézis beültetését. A betegség kezdeti stádiumában valóban hasznos a gyógytorna, és azok a kezelések, melyeket leírt, de ha ezek csak lassítják a késői stádium kialakulását. Amennyiben ezek és a gyógyszeres kezelés nem használ, panaszok állandósulnak, járás kifejezetten nehézzé válik, megéri elfogadni a megajánlott műtétet. Azt nem mondhatom, hogy kötelező, mert az orthopéd sebészetben ilyenkor a beteg dönt panaszai függvényében- nem a rtg felvételt gyógyítjuk, hanem a beteget. A műtét során eltávolítjuk a porcfosztott, deformált combfejet, ill. annak helyére -amiben a combfej elhelyezkedik - helyezzük a fém-ill.műanyag komponensű protézist. Ezzel a fájdalmak megszűnnek, a műtétet követő 2.-4. napon gyógytornász segítségével elkezdjük a beteg mobilizálását, fokozatosan növekvő távolságok megtételét. Kezdetben segédeszköz (ált.járókeret) segítségével kell fokozatos terhelés mellett járni, 3 hónap múlva a segédeszköz elhagyható, az operált csípőt teljesen terhelve lehet közlekedni.
        Összefoglalva, tehát ha édesapjának életminőséget rontó panaszai vannak, azt tanácsolom fogadja el a műtétet. Ha az orvos további utasításait követi, a fent leírtaknak megfelelően panaszai megszűnnek. Fiatal korban jelentkező coxarthrosisnál a műtét idejét minél későbbre igyekszünk halasztani, mert a protézis kb.15-20 év múlva a lazulás jeleit mutatja, a fiatalok mozgékonyabbak, mobilisabbak, ott a lazulás hamar bekövetkezhet és protéziscserét kell végezni, mely nagyobb beavatkozás. 64 éves korban kifejezett panaszok esetén nem érdemes sokat várakozni - így is hosszúak a várólisták-, a konzervatív kezelés már csak igen csekély mértékben csökkenti a panaszokat.

        Dr Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-05-14 20:08:14; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: