• Gyógyfürdő használata magas vérnyomás+mellrák műtét után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Dr.Nő/Úr! Párom 64 éves, több tízéve szenved a derekával, mára többször kapaszkodnia kell 1-1 rosszul eső lépéskor, az egyik lábát lábfejből nem is tudja emelni, szinte odacsapja. Sokszor 2-3 napig szed Cataflant, néha a csuklója is begyullad. Orvoshoz nem hajlandó menni, mondván, rajta már csak a sárga föld segíthet. Szóval, szeretném karácsonyra meglepni egy gyógyfürdői lehetőséggel, DE: páromnak magas a vérnyomása /jó gyógyszerrel karban tartva/, nekem sajnos, tavaly volt egy mellrák műtétem, nyirokmirigyek eltávolítva. Kérdésem: Melyik gyógyvíz a jó mindkettőnknek, vagy legalább a Páromnak? Válaszát köszönöm. Kovácsné Szabó Mária

        WEBBeteg szakértő válasza a gyógyfürdő témában

        Kedves Kovácsné Szabó Mária!

        A gyógyfürdő kezelés bizonyos betegségek esetén ellenjavallt, de ez elsősorban a 36 fok feletti meleg vizes füdőkre vonatkozik. A magas vérnyomás betegség nem abszolút ellenjavallata a fürdőkezelésnek, ha jól be van állítva, akor ennek nincs akadálya.
         A daganatos betegségek esetén legalább 3 éves várakozást szoktak mondani, illetve, ha a közelmúltban sugárkezelés történt, akkor szintén nem ajánlott a fürdőkezelés a bőr felmaródásának veszélye miatt. Tehát ebben az esetben nehezebb tanácsot adni, de úgy gondolom, hogy az adott termálfürdőben a szakember tanácsát kell kikérni ezzel kapcsolatban, mert a langyos vizű, de ásványi anyagokban gazdag gyógyvizek használata nem ártalmas. Ezek közül is inkább azokat ajánlanám, melyeket mozgásszervi problémákra  ajánlanak és nem keringési problémákra, tehát nem értágító hatásúak, mert az utóbbiak esetlegesen a vérkeringés jelentős és felesleges fokozásával az áttétképződést elősegíthetik.

         

         Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-09 12:10:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 09:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: