• MRI vizsgálat lehetősége

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Derékfájdalom miatt(hajnalban csúcsosodik elemi erővel)a reumatológiai zárójelentésben MRI-t javasolt a kez.orvos.A tüdőmben fémvarrat-sor van(Spontán PTX-műtét:1989)a vizsgálatot ezért elutasították.Van-e olyan készülék, mely nem egész testre,hanem csak célirányosan -esetemben deréktájékra- gyakorol mágneses hatást?Olyat is hallottam, hogy a készülék tekercseit szakaszolni lehet, azaz csak bizonyos szegmensekben aktivált a gerjesztőtekercs.Olvastam -épp itt- hogy van nyitott MRI is. Ez is fontos lehet, mert ilyen helyzetben még sosem voltam, nem tudom hogy viselném a bezártságot.Várom mielőbbi biztató válaszukat, s előre megköszönöm fáradozásukat. Lesliebá.

        WEBBeteg szakértő válasza a MRI vizsgálat témában

        Kedves Lesliebá!

        Az MRI vizsgálat során, ha bezártságot érez kérhet nyugtatót. Valóban rendelkezésre állnak az országban több helyen is az  ún. nyitott MRI-k is pl. ha valaki klausztrofóbiás vagy kicsit testesebb alkatú. MRI-vel vizsgálnak ízületeket is - pl. térd, boka, könyök, csukló, csípő, váll, gerinc- és ezzel a korai, kezdődő elváltozásokat is hamarabb fedezhetik fel. A www.MRIsafety.com oldalon az MRI vizsgálatok indikációiról és kontraindikációiról többet is olvashat.

        De! Az MRI nem használható olyan betegek vizsgálatára, akiknek pacemaker vagy fémkapocs van beültetve a testükbe, hiszen ezek a tárgyak a mágneses térben elmozdulhatnak, felforrósodnak, károsodnak. Ha az MRI nem használhatő, a CT a választandó vizsgálóeljárás- és a legtöbb esetben ezzel a vizsgálattal a derékfájás oka kideríthető. 

        Tisztelettel

        Dr Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-13 12:00:07; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: