• Nyaki gerinc fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy kb 3 hete fáj a nyakam, az egyik csigolyám környékén látható kitüremkedés van,az orvosom röntgenre küldött, ahol ezt a leletet kaptam! A lordosis az alsó szakaszon kiegyenesedett, az V.VI. C csigolyák magasságában kis kyphoticus szöglettörés van. A csigolya testek épek, az intervertebralis rések megtartottak. Jobb oldalon jelzett nyaki borda látható. A trachea légsáv szabályos. Kérem segítsenek megfejteni, ezt a számomra érthetetlen leletet. Köszönöm! Műtétre kell majd mennem, vagy hogy kezelik ezt a szöglettörést?

        WEBBeteg szakértő válasza a nyaki gerinc témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leletben a következők vannak magyarosabban megfogalmazva: a nyaki gerincszakaszon normálisan van egy görbület, melyet lordosisnak hívnak és úgy néz ki, hogy ha egy "C" betűhöz hasonlítjuk, akkor a C betű domború része előrefelé néz. Ez a görbület az élettani. Az Ön esetében a nyaki gerinc alsó részén ez már nem ilyen szépen görbül, hanem kiegyenesedik, valamint az V-ös, VI-os csigolyáknál van egy megtöretés az ellenkező irányban. Ezt műteni azért nem kell, gerinctorna, úszás sokat segíthet, beszéljen gyógytornásszal, csodákat tudnak művelni!
         A nyaki borda azt jelenti, hogy a normálisan jelen lévő bordákon kívül a nyaki gerinc fejlődési rendellenessége következtében van még egy csökevényes borda. Ez sokszor nem okoz semmilyen panaszt, és csak véletlenül derül fény rá a mellkas rtg vizsgálat során. Ha mégis tünetet okoz, az általában a nyaki idegfonat nyomási tüneteiből fakad, tehát leginkább a kar zsibbadása, fájdalma jelentkezik a kar mozgatásakor, olykor súlyosabb probléma, keringészavar is felléphet akkor,ha ez a borda nagyobbra nő és az ereket is leszorítja. Amennyiben ilyen panaszok nincsenek, nem szokták műteni. A trachae légsáv, az a légcső lefutását, alakját jelenti, azért légsáv, mert levegő van benne. Ezzel a speciális rtg felvétellel arra következtethetünk, hogy  nincs-e a nyaki részen olyan térfoglaló eltérés, mely benyomatot okoz a légcsövön, vagy eltéríti azt eredeti irányától (leggyakrabban a pajzsmirgy túltengés). Ez szerencsére szintén negatív.

        Tisztelettel: dr.Szamosi Szilvia

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-05 22:37:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 07:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: