• Ízületi probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Férjemnek 17 éves korába volt izületi gyulladás a térdébe feküdt is kórházba ott nem tudtak rajta segíteni, így továbbküldték az ORFI-ba ott helyrehozták. Egy évre rá a másik térde gyulladt be, azt már a helyi kórházban tudták kezelni. Most 34 éves és a bokája van állandóan begyulladva szedi a Medrolt és a Celebrexet, de amint csökkentené újból elkezd fájni a bokája és be is van dagadva, sántikál, alig tud menni ez így megy már 1,5 éve az elején kapott még a bokájába Kenalog injekciót, de az is csak ideig-óráig volt jó. A vérképe:( csak azt írom, ami eltér) Kalcium 2,10 (2,25-2,75), A/G 3,00 (1,00-2,00), C-reaktív prot. ultraszenzitív 39,4 (0,0-10,0), MCV 79,9 (85,0-95,0), Neutrophil% 71,6 (50-70), Neutrophil# 6,6 (3,7-5,0), Lymphocyta% 23,6 (25-40), Mikrocyta VVT 7.5 (8-13), Makrocyta VVT 2,8 (0-2,5), süllyedés 20 (3-12). A háta a gerinc mellett is nagyon szokott fájni és a nyaka is alig tudja fordigatni. A leletre ez van írva Elsimult lumbalis Lordosis. A Lumb. gerinc ütögetésre érzékeny. A nyaki és lumbalis gerinc Dorsaflexioja korlátozott, paravert. izomspasmus. A felső végtag mozgásai szabadok. Csípőmozgások szabadok. A jobb boka duzzadt a külboka nyomásérzékeny. Oldalirányú lumbalis gerinc röntgentfelvételén: Csontszerkezeti eltérés nem látható.Zárólemezek épek. Csigolyák közti rések megtartottak.Nyaki gerinc oldalirányú: A nyaki lordosis elsimult. Csigolyák mésztartalma, csontszerkezete szabályos. Csigolyák zárólemezei épek. Csigolyák közti rések szabályosak. az alsó harmadban a csig. testek dorsalis peremsarkai megnyúltak. Betekintő szakreum felvétel Mko. az SI. izületi rés egyenetlenül beszűkült. Boka összehasonlító felvétel: Mésztartalom megtartott, csontszerkezet szabályos. Kontúrok épek. Izületi rések normál tágasságúak. Bal oldalon a külboka csúcsa alatt 3mm-es kerek különálló meszesedés. Diagnózis: Art.Polyartic, Sacroileitis L.U., Spondylosis univ., SNSA. Ezek a legutolsó leletei. Két hete már a másik bokája is fáj, étvágya sincs. Szeretném kérdezni, hogy a diagnózisok mit jelentenek, és a leletet elmagyarázná nekem? Önnek mi a véleménye? A reuma faktor az jó, akkor lehet, hogy ezzel nem is reumatológushoz, hanem ortopéd szakorvoshoz kell fordulni?A vérképéről mi a véleménye? Mit jelent az A/G? Mit jelent az, hogy az magas? Kérem adjon tanácsot. Előre is köszönöm. Üdv: Müllerné

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi gyulladás témában

        Kedves Müllerné!

        A leírás alapján elég egyértelmű a diagnózis, illetve az is, hogy minél hamarabb kezelni kell a betegséget, lehetőleg hozzá értő szakember, reumatológus által.
        A laborvizsgálatok alapján a gyulladásos paraméterek emelkedettek, a betekintő SI felvételen gyulladás látszik a csípőlapát és az ágyéki gerinc közötti ízületnél, ez a sacroileitis. Ezen kívül még egyéb perifériás ízületi duzzanata is van. Nem tudom, hogy a gerincmozgások mennyire vannak beszűkülve, de ezek alapjén valószínűleg spondylitis anklyopoetica nevű betegsége van. Erre a betegségre vannak új terápiás lehetőségek, ún. biológiai terápiás kezelés, mely a gyulladást nagyon hatékonyan gátolja, specifikusan. A szteroid tartósan semmiképpen nem ajánlott.
        Nemtudom hova valósi, de mindenképpen keressen fel egy nagyobb reumatológiai centrumot, és biztos vagyok benne, hogy megfelelő kezelést fog kapni a betegségére!
        Mi a debreceni Reumatológiai Tanszéken készen állunk, hogy segítsünk, ha Ön is így gondolja!


        Tisztelettel: dr.Szamosi Szilvia


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-05 22:59:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 07:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: