• Ujjzsibbadásom lehet a gerincferdüléstől?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Én egy 20 éves lány vagyok, és körülbelül 3 hete vissza-visszatérően zsibbad, lüktet bal kezem gyűrűs illetve kisujja, valamint a nagylábujjaim. 11 Fokos gerincferdülésem van, a hátam mindig is fájt, bár mostanában, mintha ez erősebb lenne középháti tájékon, gerinc jobb oldalán. Lehet köze a két dolognak egymáshoz? Mi okozhatja a zsibbadást? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel, Tóth Alma

        WEBBeteg szakértő válasza a zsibbadás témában

        Kedves Tóth Alma!

        Nem tartom valószínűnek, hogy a zsibbadás összefügg a gerincferdülésével, már  csak azért sem, mert különböző testtájakon is jelentkezik. Ilyen zsibbadásos panaszt nemcsak a gerinc betegségei okoznak, hanem sokkal gyakoribb, hogy lokálisan, tehát azon a bizonyos területen az érző idegek ingerületbe jönnek. Ez lehet leszorításos eredetű, tehát ha szorítja pl. a cipő, vagy a kezét elfekszi éjszakánként, vagy akár egy gyűrű is leszoríthatja az ujját. Vitaminhiány is okozhatja az idegszálak fokozott ingerlékenységét. Ezen kívül a zsibbadás kialakulhat a vérkeringés zavara következtében. Szokott-e olyan előfordulni, hogy hidegben nagyon fázékonyak a kezei, elfehérednek, vagy teljesen ellilulnak? Mert ebben az esetben a kis capillariskeringés zavara miatt zsibbadnak az ujjai.
        Azt ajánlanám, hogy próbálja meg tornáztatni bizonyos időközönként az ujjait, illetve  B vitamin készítményt, Mg (magnézium) pezsgőtablettát is próbáljon meg egy héten keresztül. Ha nem szűnnek emellett sem hosszabb távon a panaszok, akkor forduljon először családorvosához!

        üdvözlettel: Kedves Tóth Alma!

        Nem tartom valószínűnek, hogy a zsibbadás összefügg a gerincferdülésével, már  csak azért sem, mert különböző testtájakon is jelentkezik. Ilyen zsibbadásos panaszt nemcsak a gerinc betegségei okoznak, hanem sokkal gyakoribb, hogy lokálisan, tehát azon a bizonyos területen az érző idegek ingerületbe jönnek. Ez lehet leszorításos eredetű, tehát ha szorítja pl. a cipő, vagy a kezét elfekszi éjszakánként, vagy akár egy gyűrű is leszoríthatja az ujját. Vitaminhiány is okozhatja az idegszálak fokozott ingerlékenységét. Ezen kívül a zsibbadás kialakulhat a vérkeringés zavara következtében. Szokott-e oylan előfordulni, hogy hidegben nagyon fázékonyak a kezei, elfehérednek, vagy teljesen ellilulnak? Mert ebben az esetben a kis capillariskeringés zavara miatt zsibbadnak az ujjai.
        Azt ajánlanám, hogy próbálja meg tornáztatni bizonyos időközönként az ujjait, illetve  B vitamin készítményt, Mg pezsgőtablettát is próbáljon meg egy héten keresztül. Ha nem szűnnek emellett sem hosszabb távon a panaszok, akkor forduljon először családorvosához!

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-26 19:58:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 11:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: