• Mit mond a gerincröntgen? Baj van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő ! 27 éves fiú vagyok és a kérdésem az lenne, hogy derékfájásra panaszkodtam és elküldtek gerincröntgenre, a lelet eredménye nem tiszta számomra ebbe kérném segítségét! A diagnózis: A lordosis elsimult. L-S porcrés mérsékelten beszűkült. Egyéb eltérés nem látható! Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent ez pontosan és mire figyeljek oda az elkövetkezendő időkben! Sportolhatok e tovább? Milyen megelőzést kell alkalmaznom, hogy ne legyen ebből semmi bajom! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Andris

        WEBBeteg szakértő válasza a derékfájás témában

        Kedves Andris!

         Az, hogy a lordosis elsimult azt jelenti, hogy normálisan az ágyéki (lumbalis) gerincnek van egy, a has felé domborodó görbülete. Amennyiben ez elsimult, ez önmagában hajlamosíthat derékfájdalomra, hiszen a normális statika kissé megbomlik és a gerinc melletti izmok terhelődése fokozódik. Másrészt az LS rés beszűkülése azt jelenti, hogy egy enyhe porckorongbántalom lehet az ágyéki-keresztcsonti átmenetben, ami szintén hajlamosíthat derékfájdalomra, illetve súlyosabb esetben az alsó végtagokba sugárzó fájdalomra. Összességében a gerince nem teljesen egészséges, olyan elváltozások vannak rajta, melyek hajlamosítanak derékfájdalomra, ezért bizonyos terhelésektől: emelés, előrehajlott testhelyzetben munkavégzés tartózkodni célszerű. Az, hogy sportolhat-e attól függ, hogy milyen sportot végez, de a versenyszerű sportolás valószínűleg nem ajánlott.


        Dr. Groák Péter reumatológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-06 21:52:51; Megválaszolva: 2011. július 28., 14:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: