• Milyen betegség a polydiscopathia lumbalis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        26 éves lány vagyok, és évek óta visszatérő derékfájdalmaim vannak, zsibbad a jobb II-es és III-as lábujjam, illetve időnként a jobb combom. Ezért a háziorvosom elküldött gerincsebészerre, ahol CT vizsgálatot végeztek, aminek az eredménye a következő: A spinalis csatorna norm tág. A csonto alkotók épek. Az L III discus intakt. Az L IV és V discus teljesen dorsalis segmense előboltosult, a foramenek mk. szinten szűkebbek, radis compressio nincs. Szabályos kisízületek. Vélemény: Polydiscopathia lumbalis Az lenne a kérdésem, hogy mi is ez a betegség, mivel állok szemben?

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincfájdalom, polydiscopathia lumbalis témában

        A CT vizsgálat magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a csigolyák által körülvett gerinccsatorna, ahol a gerincvelő is elhelyezkedik, az normális tágasságú, az LIV-es és V-ös discus (lumbalis, azaz ágyéki porckorong) dorsalis (hátsó) felszíne előboltosul, de a gerincvelőből kilépő ideggyököt nem nyomja ez a kiboltosulás (nincs compressio, azaz nyomás).  A derékfájdalom hátterében állhat ez az eltérés, a zsibbadásos panaszokat viszont mindenképpen a kilépő idegszálakat nyomó kiboltosulás okozza, tehát időszakosan mégiscsak vannak ún. kompressziós tünetek. Egyelőre műtét nem jön szóba, ezt gondolom elmondták, hanem konzervatív kezelés. Fájdalomcsillapító szükség esetén, izomlazító, torna, fizioterápia.

        Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-13 23:43:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: