• Köszvény tünetei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1998-ban derült ki vérvételem alapján, hogy a hugysavszintem magas. Szeretnék érdeklődni, hogy a köszvény tünetei milyenek?Mert mostanában a lábaim lefekvéskor nagyon begörcsölnek. Ezeket a görcsöket a combomban belülről jönnek. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Szász Gábor.

        WEBBeteg szakértő válasza a köszvény témában

        Tisztelt Szász Úr!

        Először is lényeges leszögezni, hogy a magasabb húgysavszint nem jelent automatikusan köszvényt. A köszvény mozgásszervi tünetei elsősorban az ízületekben jelentkezik, eleinte ritkábban, majd gyakrabban ismétlődő gyulladás képében. Ezek a rohamszerű gyulladások hirtelen, általában a hajlanli órákban jelentkeznek és igen kifejezett fájdalommal, duzzanattal, az adott ízület melegségével járnak.

        Típusosan az alsó végtagokban jelentkezik, ott is elsősorban a I. lábujj alapízületét érinti a leggyakrabban, inkább az egyik oldalon. Emelett a kicsapódott húgysavkristályok idült gyulladás esetén úgynevezett tophosokat -tömött tapintatú, különböző nagyságú sárgésfehér képletek- hoznak létre, elsősorban az ízületek, inak környékén, de a szövetek között máshol is kialakulhatnak. Úgyszintén idült formában állandó, enyhébb lefolyású gyulladás is kialakulhat, mely már több ízületet is érinthet, az érintett ízületekben folyadékképződéssel.

        A biztos diagnózist egyébként az ízületi folyadékból, vagy a tophusból vett minta vizsgálata, a húgysavkristályok kimutatása jelenti. Emellett, minthogy a köszvény általános anyagcserezavar része, érdemes a vércukorszintet és a vérzsírok szintjét is ellenőrizni.

        Összességében az elmondottak alapján nem elsősorban köszvényre gondolnék, elképzelhető megerőltetéstől, ioneltérésektől, kisebb vérellátási zavartól is.

        Dr. Groák Péter, reumatológus

        Ezeken az oldalakon olvashat még a köszvényről a WEBBetegen:
        http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/209/
        http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/210/a-koszvenyes-rohamok-megelozese-kezelese-

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-26 23:36:38; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: