• Gerincproblémák, degenerációk

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gerincem MR vizsgálatán az alábbiakat állapították meg: Degeneratív eltérések Polydiscopathia thoracalis jelei. Polydiscopathia lumbalis jelei. Portrusio disci Th VII-VIII. Haemaningioma Th XI-XII. Ismert eredetű traumás beroppanás az L.IV csigolya felső zárólemezén. Anterolisthesis és mindkét oldalon spondylolysis az L V-S.I szintben a canalis spinalis és a foramenek deformitásával. Discopathia L.III-S.I számottevő protrusio, vagy discus hernia nélkül. L4-es és L-5-ös magasságban mko.-on foramenek jelentősen szűkültek, szabálytalanok, bennük gyöki compressio jelei láthatók. Gerinccsatornaszűkület. Gerincét nem terhelheti, emelni hajolni nem szabad, fizikai munkát nem végezhet. Szeretném megkérdezni, mi mindent jelent a fenti leírás. Mennyire nem szabad fizikai munkát végeznem? Márciusban megszületik az unokám és kellene egy kis segítség a lányomnak. Mit vállalhatok be? Vásárlás emelés nélkül nem megy, illetve az itthoni házimunkából is bőven akad számomra. Mit csinálhatok egyáltalán? Válaszát várom! Tisztelettel: Tóthné

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc témában

        Tisztelt Tóthné!

        A gerinc MR vizsgálat alapján Önnek többszörös  kopásos eltérések (discopathia) láthatóak a csigolyákon, illetve a köztük lévő porckorongokon. Gerincsérve ugyan nincs a leírás alapján, de amit leírnak az L4 és 5-ös csigolya magasságában, hogy a foramenek (azok a lyukak, melyeken keresztül kilépnek az ideggyökök a gerincvelőből) beszűkültek, az  mészfelrakódás következménye, és ezáltal a gyökök is nyomódnak a csonthoz (compressio). Ez okozhatja az alsó végtag zsibbadását, érzészavar is kialakulhat.
        A terhelést valóban óvatosan szabad csak folytatni. Tulajdonképpen könnyű fizikai munkát vállalhat, de vannak bizonyos mozdulatok, melyeket kerülni kell. Az emelést mindig úgy végezze, hogy az emelendő tárgy közel legyen a test súlypontjához és hajlított térddel. Pl. a gyermeket ne a földről emelje, hanem magasabb helyről, hogy a derekát ne kelljen hajlítania. Porszívózni is lehet, de lehetőség szerint egyenes derékkal, tehát amennyire lehet, meg kell hosszabbítani a csövet. Vásárlásnál mko-i kezében fogjon kisebb súlyt, hogy a gerincét egyenletesen terhelje.
        Fontos a gerinctorna elsajátítása, mely nem több, mint 20 percet vesz igénybe, és sokat számít a sérv megelőzésében, az izomzat megerősítésében. Erre számtalan gyakorlat létezik, melyhez gyógytornász segítségét kérje, mert egyenként elég nehéz lenne most leírni ezeket. 

        Üdvözlttel:Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus



        Kérdés: 2008-09-01 21:56:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 14:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó