• Öregujj

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorok, Édesanyám 66 éves, évek óta nem tudja mozgatni a jobb lábán a nagyujját. Komoly fájdalmai vannak és sántít. Végre sikerült elküldenem orvoshoz egy évvel ezelőtt, aki az alábbit állapította meg. Diagnózis: OH láb felv.-n jobb o.-n előrehaladott hallux rigidus, jelentős progressio előző felvételhez képest. Javaslat: Loc.-n 2-3 D-L bllocade, Orth. cipő, majd th.-s rtg besugárzás. Makacs panaszok esetén műtét-desis. A három injekciót megkapta, utána kicsit enyhültek a fájdalmai, de ma már minden a régi. Mit tanácsol, mit csináljunk? Válaszát köszönjük. Üdvözlettel: Orosz Tamara

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi fájdalom témában

        Tisztelt Orosz Tamara!

        A hallux rigidus a lábon az I-es MTP ízület (öregujj lábközépcsont és az ujjperc között lévő ízület) mozgáskorlátozottságával és kifejezett fájdalmával járó eltérés, mely az ízület kopásának következménye, ún. osteophyták, csontkinövések torzítják el az ízületet.
        Ilyenkor, amíg elviselhetőek a fájdalmak, valóban tüneti terápiát lehet alkalmazni, amint az Ön által kézhez kapott javaslatban is szerepel a következő lehetőségekkel: lokálisan Lidocainnal érzéstelenítés injekció formájában, ortopéd cipő viselése, gyógytorna, illetve esetlegesen a terápiás rtg besugárzás. Amennyiben pedig rászánják magukat, műtét jön szóba. Azonban ez is csak olyan formában nyújt végleges megoldást, hogy a fájdalmat csökkenti, de a lábujj funkciója koránt sem lesz teljes, hiszen a műtét során elmerevítik ezt az ízületet, mert ilyen kis ízület pótlására ma még nincs lehetőség.

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-16 23:15:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 07:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó