• Gerinc MR lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő! Több mint egy hónapja nagyon erős derékfájással küszködöm, ami akadályoz a mozgásban és sokszor nyugalmi helyzetben is érzem. Szeretném a gerinc MR vizsgálati leletem véleményezését kérni. A lumbalis lordosis íve megtartott. A corpusok magassága norm. Az utolsó korong víztartalma csökkent, kissé laposabb. Az LI-IV magassága norm., víztartalma megtartott, a zárólemezek szabályosak. A gerinccsatorna norm. tág. A conus-, caudarostok eltérés nélkül. A thoraco-lumbalis átmenetnek megfelelően jobbra konvex scoliosis ábrázolódik. Az LV/SI szintjében medialis, enyhe durazsák kompressziót is okozó discus hernia látható, mely a jobb oldali gyököt eléri. A többi korong síkjában sérv nem észlelhető. Természetesen visszamegyek a reumatológiai szakrendelésre, de addig is szeretném tudni, hogy mennyire súlyos a helyzet és mi szokott lenni hasonló esetekben a terápia. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Puskás Réka válasza a porckorong sérv témában

        Kedves Kérdező! Az MR lelet alapján önnek az utolsó ágyéki porckorongján porckorong sérve van, mely a jobb oldali ott kilépő ideget eléri és nyilván kicsit irritálja a gerinc hátsó szalagjait. A többi porckorongja és csigolyája rendben van. Gyulladáscsökkentőket rendelünk ilyen esetben, az erősségük és a fajtájuk a betegvizsgálat eredményétől függ. Gyakran szteroidos kezelésre is szükség van. Amíg nincs izomgyengeség, a kezelés alapvetően gyógytorna a gyógyszerek mellett. Néha azonban műtétre is szükség lehet. Tudnia kell, hogy a porckorong sérv rehabilitációja hosszadalmas, ami esetleg befolyásolhatja önt a munkájában és a szabadidős tevékenységeiben is. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Dr. Puskás Réka
        Reumatológus

        Dr. Puskás Réka

        Kérdés: 2017. szeptember 21., 16:57; Megválaszolva: 2017. szeptember 26., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó