• térdfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron diagnosztizáltak nálam köszvényt. Magas volt a húgysavszintem, amelyet sajnos idén augusztusig nem sikerült lecsökkenteni. Idén márciusban kezdett el fájni a térdem, főleg mozgás hatására kezd el fájni, a legjobban egy helyben állástól fáj. Elmentem a háziorvoshoz, aki beutalt engem ortopédiára, onnan elküldtek röntgenre, megröntgenezték a térdem, majd visszaküldtek ortopédiára. A röntgenfelvétel alapján az ortopéd orvos egyértelműen azt állapította meg, hogy nem porckopás miatt fáj a lábam. Egyébként lúdtalpas vagyok, de hordom a lúdtalpbetétet. Visszamentem háziorvoshoz, aki beutalt reumatológiára. Reumatológus szerint a köszvény miatt fájnak a térdeim, ugyanis a jobb és a bal is fáj, beutalt laborvizsgálatra, mire visszamentem a reumatológiára szerencsére sikerült levinni a húgysavszintemet is a normál mezőbe, és itt történt a nagy gond, ugyanis sajnos nehezen értettem, amit a doki mond. Azt mondta, hogy a húgysavkristályok rárakódtak a térdeimben lévő porcokra és azok emiatt fájnak. De egy szóval nem mondta, hogy porckopásom van. Felírt nekem hyaluron direct plus, amire a gyógyszertári asszisztens azt mondta nekem, hogy porckopásban szenvedők szokták szedni. Nos Ön szerint is porckopásom van, vagy esetleg meg tudná mondani a leírtak alapján, hogy mitől fáj a térdem?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdfájdalom témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a leletek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. tartósan magas vérhúgysav szint esetén fokozatosan húgysav kristályok válnak ki az ízületekben. Az egyik leggyakrabban a térdízületekben. A kristályok nem rakódnak rá a porcokra, hanem az ízületi folyadékban keringenek, illetve az ízületi belhártyára rakódnak le. A folyadékban keringve hosszabb távon (hónapok, évek) a porc károsodásához, kopásához vezet, közben gyulladást is generál, ami szintén károsítja a porcot. első lépésként fontos a vér húgysavszintet rendezni. Ha ezek után alkalmazott gyulladáscsökkentők és ízületi folyadék összetétel javítók nem hoznak eredményt, akkor szükséges az arthroscopia (ízületi tükrözés), mely során át lehet öblíteni az ízületet, a lerakódott kristályok nagy részét és a kopott, egyenetlen porcrészleteket el lehet távolítani. ezzel a módszerrel lehet a porckárosodás mértékét is meghatározni. Azt javaslom, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre ismételten keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. augusztus 07., 09:31; Megválaszolva: 2017. augusztus 17., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó