• Sérv 77 éves férfi

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Főorvos asszony, 77 éves férfi vagyok. Csípőtájéki fájdalmak után küldött a reumatológus vizsgálatra. A vizsgálati eredményemet szíveskedjék kiértékelni, a továbbiakra életmódbeli tanácsokat szeretnék kérni. Vizsgálatok: Kód Megnevezés Menny. 34924 Gerinc MR vizsgálata natív gerinc 2 Eredmény: Eredm.diagn.: M1690 Rad.eredmény: Lumbalis gerinc MR vizsgálat 1,5T Siemens készüléken (szagittális T2 TSE, T1 TSE, STIR TSE, axiális T2 TSE, koronális T2 TSE) A lordosis kiegyenesedett. A csigolyák magassága megtartott. Az L.V. discus környezetében zsíros degeneratio látható. A discusok dehidráltak. Az L.V. lelapult. Az L.III. nívóban paramedialisan kissé bal oldalon a durát komprimáló sérv látható. Az L.IV. és L.V. nívók van széles alapú forameneket szűkítő dorsal irányú protrusiok láthatók. A gerinccsatorna nem szűkebb, a conus végzése szabályos. Az L.IV. -L.V. csigolya között néhány milliméteres csúszás látható. Vélemény: Hernia disci intervertebralis L.III. Protrusio disci intervertebralis L.IV., L.V. Spondylolisthesis L.IV.-V. Tisztelettel és köszönettel:

        Dr. Szanyi Andrea válasza a gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR leírásában több porckorong kopásos, terheléses eredetű elváltozását írják le, ezek közül a legkifejezettebb a III. ágyéki csigolya alatti porckorong sérv. Ez alatti két porckorongon hátrafelé irányuló elődomborodás van, ami a csigolyák közötti nyílásába terjed ahol az idegek kilépnek. Emellett a IV és V csigolya között néhány milliméteres elcsúszást írtak le. Konkrét életmódi tanácsokat adni orvosi vizsgálat nélkül, a tünetek, jelek ismerete hiányában nem lehet. Általánosságban a porckorong betegségek esetén óvakodni kell a fokozott terheléstől, cipekedéstől, mély előrehajlástól , hosszan tartó üléstől; fájdalmak esetén kemény fekhelyen fekvést, speciális gyógytornát esetleg gyógyszeres kezelést javasolnak, és egyes , súlyos esetekben műtét is szóba jön. A személyre szabott tanácsokért keresse fel kezelőorvosát.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. augusztus 02., 14:09; Megválaszolva: 2017. augusztus 03., 06:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: