• Térdprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Túrázni kezdtem, az utóbbi 2 hónapban 2-3 alkalommal 10-15 km-es túrán vettem részt. Már eleve kis érzékenység, fájdalom volt a térdemben, de a túrák se nem rontottak, se nem javítottak rajta. A két héttel ezelőtti túrán lehetett választani egy rövid 12 km-es és egy hosszabb 22 km-es táv között, az előbbire jelentkeztem, azonban amikor le kellett volna válni a hosszabb túrát választók csoportjától, a rábeszélés miatt és mert jól is éreztem magam a túratársakkal belementem, hogy folytatom a túrát, ami végül 26 km-es volt 1000 szintemelkedés és süllyedéssel. A csípőmben is fáradtságot éreztem a túra végén, valamint az autó kuplungjának benyomása is fájdalommal járt. A túra utáni napon alig tudtam a bal lábamra állni térdfájdalom miatt. Semmilyen gyógyszert nem szedtem be, két-három nap múlva enyhült a fájdalom, majd a sántítás is megszűnt, bár enyhe fájdalom maradt. Kb. a 26 km-es túra után egy héttel a Normafánál 1-1,5 órát sétáltam, ennek során is a csípőmben éreztem fáradtságot időnként, de ezen kívül más probléma nem volt. Ezután kb. 5 nappal a Margitszigeten sétáltam kb. 1,5 órát, az egy nap múlva még erősebb térdfájdalmam lett, alig tudtam a lábra állni. A körzeti orvos Flector krémet és port írt fel. A port három napig szedtem, a fájdalom nagyjából elmúlt, nyilallásokat érzek időnként. A reumatológus azt mondta ez a térd nem piros, nem dagadt, valószínűleg kezdődő kopás, amit a röntgen nem mutatna ki, a körzetire tartozik, s csak fájdalomcsillapítót ajánlott. A kérdésem, hogy ez valóban kopás-e? Egy ilyen lábra állni nehezen tudás, sántítás után hány napig kell pihentetni? A pihentetés mit jelent (pl. maradjak otthon, vagy mehetek dolgozni? (Irodában számítógép előtt ülök szinte egész nap.) Túrázhatok-e majd, vagy sem? Ha igen, milyen távokat ajánlana? A cápaporc, glükozamin és kollagén peptiden kívül milyen porcépítőt ajánl? Forduljak-e ortopédushoz, vagy elég, ha a körzeti orvos kezel? Érdemes-e masszázsra menni? Más kezelési mód van-e? Milyen mozgásformát ajánl? (Magam túrázni, biciklizni és jógázni szeretek.)

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdfájdalom témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján porckárosodás, esetlegesen porcleválás állhat a háttérben. Az ízületi belhártya gyulladása is valószínű. Mindenképpen mutassa meg ortopéd szakorvosnak, hogy a megfelelő diagnózis felállítása mellett, a megfelelő kezelést is meg lehessen kezdeni, hiszt az időben elkezdett kezelés jelentősen meghosszabbíthatja a porcok élettartamát, és hosszabb panaszmentes időszakot is biztosíthat.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. július 30., 18:21; Megválaszolva: 2017. augusztus 02., 07:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó