• Lumbosacralis gerinc MR vizsgálat értelmezése,sürgős teendő van-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A lordosis kiegyenesedett.A csigolyák magassága megtartott,a peremszéleken kezdődő osteophyta képződés jelei.A csontos canalis és a csontos foramenek,illetve az intervertebralis rések nem szűkebbek. A lumbalis discusok víztartalma csökkent. Az L.II.-III.discuson jobb oldalon széles alappal az anulus szakadása látható,magasságában a discus előreboltosul,a durát és a jobb kilépő gyököt komprimálja. Az L.III.-IV.discus jobb túlsúllyal körkörösen enyhén előreboltosul,a durát enyhén komprimálja. Az L.IV.-V.discus szintén körkörösen előboltosul,mediálisan az anulus szakadása látható.A dura komprimált,mindkét foramen jelzetten szűkített. Az L.V.-S.I.discuson mediálisan széles alapú enyhe protrusio látható,magasságában az anulus szakadása ábrázolódik,a dura és a jobb kilépő gyök enyhén komprimált. A conus a T.XII.-L.I.segmentum magasságában van. Kezdődő kisízületi arthrosis jelei.A sacrum ép,az SI ízületek mentén kóros jel nincs. Vékemény: Spondylarthrosis.Hernia disci L.II.-III.Protrusio disci L.IV.-S.I.

        Dr. Puskás Réka válasza a gerinc MR témában

        Kedves Kérdező! MRI lelete alapján önnek a L2-3 névvel illethető ágyéki porckorongján porckorong sérve van, mely a jobb oldali itt kilépő ideggyököt nyomja. a következő, L3-4 porckorongján nincs sérv, de lelapult és kicsit nyomja a kemény agyhártyát. Az ezt követő L4-5 porckorongon kezdődő porckorong sérve van, Az utolsó porckorongján ismét sérvesedés látszott, ez is a jobb oldali kilépő ideggyököt nyomja. Ezen kívül enyhe kisizületi porckopás látszott. AZ MRI képek alapján nincs sürgős teendő, de a sürgősséget alapvetően nem a képek, hanem a beteg állapota alapján kell eldönteni. Mindenképpen foglalkozni kell a gerincével, mert ez az állapot romlásra hajlamos. Amint látom, jó sok fájdalomcsillapítót szed, nyilván erős fájdalmai vannak. Minél hamarabb mutassa meg a leletét és saját magát a kezelőorvosának! Üdvözlettel, Puskás Réka


        Dr. Puskás Réka
        Reumatológus

        Dr. Puskás Réka

        Kérdés: 2017. június 14., 09:06; Megválaszolva: 2017. június 15., 10:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: