• CTS szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Több éve gyárban dolgozom, napi 30 ezer kézmozdulat ( csukló mindkét véghelyzetbe hajlításával, csavarásával, nagy erőt kifejtve, gyakran ütéseket) végzem munkámat. De a kezem, főként a csuklótájban egyre jobban fáj, ég a csuklóm és környéke, reggelre pedig zsibbad a teljes tenyerem vagy a kézfejem. Extrém igénybevétel éri a kezemet. A fájdalom már gyakran érezhető a könyökömben is. Kissebb mozgatáskor, pl sms írás, számítógépezés gyakran kiváltja a fájdalmat és a zsibbadást is. A legérdekesebb rész hogyha pihentetem akkor egyre rosszabb lesz, elmentem 1 hét táppénzre, fokozatosan napról napra rosszabb lett, nyugalmi állapotban is fájt, de most visszaálltam munkámba és így a tünetek a bejáródás után csökkennek.De hétvégére ha leállok a munkával ismét rosszabb lesz. Miért és mi lehet ez? Az ujjaim végei nem zsibbadnak, csak akkor ha a teljes tenyerem is. Ha felemelem a kezemet a magasba szinte rögtön elkezd bizseregni. Fájdalom főként a csuklónál jelentkezik. De egy lázmérőt már fél éve nem tudok lerázni mert annyira fura diszkomfort érzettel, mostmár fájdalommal jár. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a kéz fájdalom témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján több dolog is állhat a háttérben. Lehet a csuklónál lévő alagút szindróma is, amikor is a kezet ellátó fő ideg kerül nyomás alá, és ez okozza a tüneteket. Erre nem teljesen típusosak a panaszai. Lehet a felső végtag nem megfelelő keringése is az ok. Ezt általában a nyakról a karra kilépő nagy ér változó mértékű részleges összenyomatása eredményezheti. Az is lehet, hogy a nyaki gerincszakaszon van valamilyen elváltozás ami a panaszokat okozza. Lehet a csuklóízületet érintő túlterhelésből adódó gyulladásos elváltozás, illetve a kéz kis ereit érintő gyulladás is. Mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel egy ortopédiai, vagy kézsebészeti szakrendelést, ahol vizsgálatokat követően pontosabb választ és megfelelő kezelést tudnak majd adni Önnek.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. június 07., 21:13; Megválaszolva: 2017. június 11., 22:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: