• Darabos kulboka- es sarokcsonttores gyogyulasi ideje

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur! 2017. 04. 24. letrarol leestem. Ct EREDMENY: darabos tores lathato a bal calcaneuson, tuber izuleti szog 0. A calcaneus es a talus kozitti izuleti res ventralusan lateralusan beszukult. itt az izuleti felszinen egy kitort nagyobb darabnak megfelelien 4 mm es 3 mm lepcsokeptodes lathato. Fractura abrazolodik a fibula csucsan, innen kitort 10 mm-es darab latero-cranial fele dislicalodott helyzetben abrazolodik. Konzilium dontott a konzervativ kezelesrol. Gipszet kaptam. 2017. 05. 04. controll alkalmaval gioszet levettek, bokarogzitot kaptam, teljes tehermentesites 12 het. 2017. 05. 24. cobtroll ujra. Rtg: a bal kulboka csucsabol kitort fragmentumok valtozatlan helyzetben abrazolidnak. A bal calcaneus darabos torestelepeben allas jo. Tuber szog -5. Keves callus kepzodott. Az orvos azt mondta mar a sarkamra allhatok es ovatosan ketdjem terhelni a labam. Verhigito injekcio mar nem kell. Picit sem tudom terhelni a labam. kerdesem: a letort bokadarab odaforrik-e. A labam feje a talpam, bokam dagadt,eg, s miert sotetvoros labszarkozepig? Terhelhetem- e a labam. Fogok-e tudni santitas nelkul jarni. (A debreceni Kenezybe tartozom.) Tisztelettel es koszonettel: Erika.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csonttörés témában

        Vizsgálatok és a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján a törés jellege miatt döntöttek úgy, hogy nem operálják meg a törést. Ab gipszrögzítés 10 napig volt fenn, emiatt kellett a vérhígítót szedni. A bokarögzítővel tehermentesít, illetve gondolom óvatosan tornáztatta is, csak nem lépett rá. úgy gondolom, hogy a sérüléstől számított 4-6 hétig nem szabad rálépni a sérült végtagra, de 4. héttől óvatosan szoba kerékpározni lehet, hogy az izomzat és az ízületek mozogjanak és a duzzanat is mérséklődjön. A kitört kis darab vagy visszaforr, vagy felszívódik. Nagy valószínűséggel panaszt nem fog okozni. A sarokcsont ízületi felszínének törése gyógyul az egyik legnehezebben. Teljes gyógyulás után is elképzelhető, hogy időszakosan fájni fog, de természetesen akár panaszmentes is lehet. Az Én véleményem szerint (látatlanban mondom) 8 hét után és a megkezdett biciklizés után lehet fokozatosan rálépni és terhelni. A teljes gyógyulás általában 12 hét Ha a konzílium mást mondott, akkor azt vegye mérvadónak, mert Ők ismerik a felvételeket, a kórtörténetét, ezért pontosabb és megfelelőbb döntést tudnak hozni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. május 31., 07:40; Megválaszolva: 2017. május 31., 22:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! 5 hete kézilabda meccsen egy rossz mozdulat után kificamodott a térdem. Az orvosok porcleválásra gyanakodtak, hiszen a térdem nem volt instabil. Az MR felvételről viszont kiderült, hogy elülső keresztszalag szakadásom van....