• Ez vajon ínhüvelygyulladás lenne a tenyeremen vagy valami egészen más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Jó napot! Egy olyan problémával fordulnék Önökhöz, hogy munkámból kifolyólag a jobb kezem tenyér részén a hüvelyujj párnáján az izomköteg kitüremkedik, meg van vastagodva, és a hüvelykujjam kifeszítésével "előjön" és látványos dudor húzódik végig. Képet majd csatolok, hogy látható legyen. Hegesztő - lakatosként dolgozom már 6 éve. Kétszer egymást követő nap elég sokat kellett csiszolni egy kis géppel, olyan napi 45 percet. Amint befejeztem zsibbadt a tenyerem és az ujjaim. Ez elmúlt egy fél óra múlva. Ezek után minden nap egyre érzékenyebb lett a kezem a nagyujj a mutató és középső ujj mozdulataira. Tekerő, fordító, húzó, emelő mozdulatra érzékeny volt és nagyon fájt.Másfél hét után elmentem a munkahelyi üzemorvoshoz mert már nagyon fájt és mert ekkor vettem észre a puklit a tenyeremen ami megjelent rajta. Az üzemorvos megerőltetés és ínhüvelygyulladásra gyanakodott, de elküldött táppénzre és háziorvoshoz ha egy hét múlva nem lesz jobb.Felírt nekem Aflamin gyulladáscsökkentőt és Flector extra gélt. Ez február 2.án volt. Háziorvos ugyan csak ezt mondta, hogy megerőltetés, ínhüvely, és vegyek egy fémlapos csuklótámaszt. Ha egy hét múlva nem jobb menjek vissza. Valamivel jobb lett de még fájt és érzékeny volt ezért visszamentem. Elküldtek reumatológiára. Ott is ínhüvelyt és megerőltetést mondtak, gyógyszer ugyan az, csak már gyomorvédővel kiegészítve. Pihentetés és ennyi. Amit minden orvos megnézett az az ujjaim mozgásának és erejének a korlátja. Ami furcsa, hogy mozgásban és erőben semmi eltérés a két kezem között. Mozgástartománya nem volt korlátozott és az erő is ugyan olyan volt. Csak a fentebb említett mozdulatokra volt fájdalom. Az eleinte lévő pihent állapotban lévő fájdalom is enyhült. Itt még pihentettem 2 hetet és visszamentem dolgozni február legvégén. Üzemorvos március végéig adott munkahelyen egy korlátozást, hogy addig ne csiszoljak és ne emeljek 10kgnál többet. Most már nem fáj a kezem, jót tett neki a pihenés. A munkában is kaptam olyan munkakört ahol kevesebbet kell csiszolni, de amit minden orvos mondott, hogy ez ha ugyan úgy megterhelem mint előtte újra ki fog jönni valószínűleg. Ez elég aggasztó. A pukli, vagy kitüremkedés teljesen ugyan úgy néz ki, nem lett kisebb, ugyan úgy ott van. Ez nagyon frusztráló, mert ínhüvelynél nem kellene így kinéznie. Ezért a háziorvos elküldött sebészetre ahol ma voltam. A sebész semmi értelmeset nem mondott, sebészeti beavatkozás nem szükséges, az izomköteg kitapintásra sűrűbb mint kellene. Thernárban az opponens izom kissé érzékeny. Minden kézfunkció rendben. Fekete nadálytővel kenjem be. Itt vagyok nagy bajban, mert arra a kérdésemre, hogy mi ez nem kaptam normális választ hiába kérdeztem. A megerőltetéstől az izomköteg vastagabb. Arra a kérdésemre, hogy ha ugyan úgy megerőltetem és fájni fog mit csináljak annyi volt, hogy nadálytővel kenjem be. De ez a nagyujj feszítésére kijövő izom miért ilyen? El fog tűnni valaha, vagy így marad? Mi ez egyáltalán? Ez nem hagy nyugodni, szeretném tudni mi ez pontosan és pontot tenni a végére és megnyugodni. Ebben kérném az Önök segítségét, hogy mi lehet ez, el fog e múlni, kell e miatta aggódni vagy csak éljek vele és szokjam meg, vagy hova menjek tovább ahol tudnak valami kézzelfoghatót mondani.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a kéz probléma témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása és a kép alapján elsősorban a megerőltetés miatti izom és ínhüvely gyulladás a legvalószínűbb ok. Az izomgyulladás eredménye lehet a kis izmocska megvastagodása a tenyérben. Ezt erősíti meg az is, hogy az alkalmazott kezelésekre megszűnt. Ez a panasz természetesen visszajöhet, de nem azonnal és nem biztos hogy a közel jövőben. Ami javasolt, ha ismételten megerőltető kézmozdulatokat kell végezni, közvetlenül a tevékenység után használjon kenőcsöt, erősebb fájdalom esetén pedig szedje ismét az Aflamint. Ha a panasza ismételten kiújul, keressen fel egy kézsebészeti szakrendelést a további kivizsgálásért.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. március 29., 12:29; Megválaszolva: 2017. április 02., 22:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: