• Térdsérülés, MR lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr! 2016.December 3-án térdsérülést szenvedtem. Március 4-én voltam jobb térd MR vizsgálatán és a lelet értelmezésében kérném a segítségét. A femoro-patellaris ízületi résben filmszerű folyadék látható. Suprapatellarisan számottevő folyadék nem látszik. A hátsó keresztszalag az eredés magasságában vaskosabb, emelkedettebb jelmenetű, itt degeneratív folyamat mellett részleges sérülés gyanúja is felmerül, körülötte 3-4 mm vastagságban folyadék látható. Az elülső keresztszalag normál vastagsággal ábrázolódik, eredése mentén szintén folyadék látszik 4-5 mm vastagságban. A meniscusok szabályosak. A medialis és lateralis stabilizáló kompartment ép. A tibia és a femur lateralis pereme mentén filmszerű folyadék látható. A csontok porcborítása megtartott, kóros csontszerkezeti eltérés nem látható. Vélemény: A hátó keresztszalag részleges sérülésének gyanúja, folyadék gyülemek a fentiek szerint. Szükséges-e valamilyen kezelés ez esetben? Se kinyújtani se behajlítani nem tudom teljesen. Előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd MR értékelés témában

        Vizsgálat nélkül és a felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A lelet alapján a hátsó keresztszalag részleges szakadása ábrázolódott, egyéb jelentős eltérés nélkül. tekintettel a panaszaira mindenképpen javasolt ortopédiai, vagy traumatológiai szakvizsgálat, ahol pontosabb választ és megfelelő kezelést tudnak adni. Ha az MR felvetése igaz, akkor tartós kímélet és speciális tornakezelések után ismét tudja majd a térdet használni, de vigyázva, mert ez az ízülete ezután már sérülékenyebb lesz.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. március 22., 11:11; Megválaszolva: 2017. március 22., 22:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó